Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cameron je u noći na subotu izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s čelnicima EU-a.


Britanski premijer David Cameron rekao je u subotu da će objaviti datum referenduma o britanskom članstvu u Europskoj uniji nakon sastanka vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna 'To će biti kampanja kakvu svijet još nije vidio' Slika nije dostupna 'Vjerujem da će Britanija biti snažnija u reformiranoj Europi'

Cameron se nešto nakon 13 sati obratio javnosti i poručio da je njegov kabinet donio odluku da će podržati ostanak Velike Britanije u reformiranoj EU na referendumu. Referendum će se održati 23. lipnja. BBC piše da se radi o povijesnoj izjavi.

"Kabinet će ujutro razgovarati o novom posebnom statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, nakon toga ja ću objaviti datum planiranog referenduma", napisao je jučer na Twitteru.

Europski čelnici dogovorili su se kasno u petak o paketu reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Cameron je u noći na subotu izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s čelnicima EU-a, istaknuvši da je postigao sve svoje pregovaračke ciljeve i da će dogovor predložiti svojoj vladi na usvajanje u subotu. S novim sporazumom premijer Cameron će voditi kampanju za ostanak u Europskoj uniji na referendumu koji će se najvjerojatnije održati 23. lipnja.

Pravno obvezujuća odluka sadrži eksplicitno izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u europskim ugovorima o "sve tješnje povezanoj Uniji", zatim ustupke u pogledu socijalnih prava nebritanskih radnika i jamstvo da odredbe o bankovnoj uniji neće ići na štetu londonskog Citya.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju