Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Staro pitanje

NOVI PROBLEMI? Ako Britanci izađu iz EU, Škoti imaju novi plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako Velika Britanija bude glasovala na referendumu u lipnju za izlazak iz Europske unije unatoč protivljenju Škotske tada će porasti pritisak da Škotska ponovno organizira referendum o neovisnosti, kazala je u subotu Nicola Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke i škotske vlade.

Sturgeon je istaknula da podržava ostanak u Europskoj uniji, a ankete pokazuju da se s time slaže većina od pet milijuna Škota.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

No, Engleska ima 53 milijuna glasača, što je oko 83 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ako dođemo u situaciju da Škotska glasuje za ostanak, a ostatak Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak, ljudi u Škotskoj htjet će ponovno razmotriti veliko pitanje treba li Škotska biti neovisna", kazala je.

Škoti su na referendumu 2014. odbacili neovisnost s 55 posto glasova, ali SNP je od tada povećao svoj utjecaj, osvojivši 56 od 59 škotskih mjesta u nacionalnom parlamentu u Londonu na izborima u svibnju prošle godine.

Premijer David Cameron najavio je referendum o članstvu u EU-u za 23. lipnja nakon što je na summitu u Bruxellesu postigao dogovor s europskim čelnicima o reformi odnosa Velike Britanije s EU-om.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene