Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasio bebu, pa se slomio i zaplakao

TKO SU BIJELE KACIGE? Snimka koja je potresla svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske gradove Alep i Idlib danima iz zraka bombardiraju sirijske i ruske vojne snage. Bombardiranje ne prestaje, no jednako tako ne prestaju ni napori volontera da iz ruševina spase preživjele. Jedna takva snimka potresla je svijet. Upozoravamo da bi snimke mogle biti uzmenirujuće.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Volonteri Planinskog društva Velebit Hvalevrijedna akcija Na neobičan način odlučili iznenaditi mališane: Poklonima razveselili djecu koja blagdane provode u bolnicama

  

 

Volonter koji u naručju drži ozlijeđenu bebu izvučenu iz ruševina na putu u bolnicu jednostavno je briznuo u plač i kroz suze samo ponavljao 'Moj Bože, moj Bože...'

Humanitarna nevladina organizacija 'Liječnici bez granica' (Médecins Sans Frontières / Doctors Without Borders) su izvijestili kako je od 21. do 26 rujna u bombardiranjima poginulo 278 osoba, uključujući čak 96-ero djece. U posljednjim napadima su pogođene i bolnice koje ionako jedva da mogu funkcionirati jer su im zalihe na kraju. 

Snimku je obavila Sirijska civilna zaštita, tzv. Bijele kacige. Njih oko 3.000 civilnih volontera djeluju već 6 godina, otkako je započeo rat u Siriji. Njihova misija je vrlo jednostavna - potraga i spašavanja što više života. Inspirirani su ajetom iz Kurana koji kaže: 'Spasiti život znači spasiti cijelo čovječanstvo'.

U 6 godina djelovanja Bijele kacige spasili su više od 60.000 ljudi. Već su dobili Right to Livelihood Award, poznatu i kao počasnu, alternativnu Nobelovu nagradu zbog 'izvanredne hrabrosti, suosjećanja i humanitarnog angažmana u spašavanju civila'. Nominirani su i za Nobelovu nagradu za mir.

No, iako su dobili podršku mnogih organizacija i visokopozicioniranih osoba, kritizirani su od strane pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Asada 'zbog povezanosti sa zapadnim vladama' od kojih dobivaju sredstva za svoj humanitarni rad. 

Najmanje 141 volonter Bijelih kaciga je smrtno stradao tijekom spasilačkih misija, a čak tri od četiri centra organizacije u Alepu ovog su tjedna stradali u bombardiranjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene