Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka sankcije

Potpredsjednik EP-a pijan carinike nazivao nacistima i vikao Heil Hitler?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O sudbini Jaceka Protasiewicza u idućih će nekoliko dana odlučiti njegova stranka. On krivnju svaljuje na carinika, a poljski premijer poručio mu je da bez obzira na sve mora kontrolirati emocije.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je kako njegova stranka razmatra pokretanje disciplinskog postupka protiv višeg stranačkog dužnosnika koji je navodno vikao 'Heil Hitler' u jednoj njemačkoj zračnoj luci, piše Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke

Jacek Protasiewicz, potpredsjednik Europskog parlamenta, navodno je vrijeđao carinika pri izlasku iz frankfurtske zračne luke nazivajući ga nacistom. Predložio je i da se službenika pošalje u Auschwitz.

'O njegovoj budućnosti i ulozi u Europskom parlamentu odlučit ćemo u sljedećih nekoliko dana', poručio je Tusk.

'Bez obzira tko je kriv i kolika je odgovornost radnika u njemačkoj zračnoj luci, njegovo ponašanje je neprihvatljivo. Čovjek mora biti u stanju kontrolirati svoje emocije i živce', zaključio je Tusk.

Europarlamentarac je u trenutku incidenta navodno bio vidno pijan i pokušao ukrasti tuđa kolica za prtljagu, kada su mu pristupili službenici. Uhićen je, a onda pušten bez optužbi.

Tomašić unosi pomutnju među europske pučane: Jesu li upozorenja ozbiljna?

Protasiewicz je rekao da su njegove opaske izvađene iz konteksta. Negira da je bio pijan u trenutku kada su se neugodne scene događale. Krivnju je svalio na osoblje zračne luke. Tvrdi da je policajac upotrijebio riječ 'raus' (van) koja u Poljskoj nosi pogrdne konotacije.

'Kada je vidio moju diplomatsku putovnicu nije mu bilo drago što ne može pokazivati svoju moć nada mnom, putnikom iz istočne Europe', tvrdi europarlamentarac. 'Dok mi je davao putovnicu upotrijebio je riječ raus. Ona je na mene djelovala kao crveno platno na bika', nastavio je.

Putnici zaboravljeni u autobusu na pisti

Dodao je i da pripada generaciji koja pamti poslijeratnu atmosferu, kao i da je riječ 'raus' u Poljskoj povezana s njemačkom arogancijom, a ne s pristojnim državnim službenicima.

Naicsti su na početku Drugog svjetskog rata okupirali Poljsku i uhitili i ubili milijune Poljaka, mnoge od njih u Auschwitzu, zbog čega je predložio cariniku posjet tom mjestu kako bi naučio nešto o posljedicama koje nastaju kada ljudi u uniformi koriste silu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene