Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je potpisao zakonski akt kojim Kongres podržava daljnje proširenje NATO-a i poziva na "pravodobno" primanje u članstvo Saveza - Hrvatske, Makedonije i Albanije, triju zemalja članica Jadranske povelje, te bivših sovjetskih republika Ukrajine i Gruzije te se odobrava vojna pomoć tim zemljama u fiskalnoj godini 2008.


- Predsjednik Bush potpisao je 'Akt o konsolidaciji slobode kroz NATO za 2007.', čime je on dobio zakonsku snagu, priopćila je Bijela kuća.

Vezani članci Ilustracija NATO odgovorio na prijetnju Rusije: "Nećemo se odreći svoje sposobnosti da štitimo i branimo jedni druge" Ivana Pezo Moskaljov Hrvatski vojnici broje posljednje dane u misiji u Poljskoj, no u tijeku su pripreme za još jednu: "Prošli su ocjenjivanje, čeka se službena odluka"

- Aktom o konsolidaciji slobode kroz NATO za 2007. reafirmira se podrška SAD-a za stalno širenje Sjevernoatlantskog saveza, te se određuje da su Hrvatska, Albanija, Makedonija, Gruzija i Ukrajina podobne za primanje pomoći prema Zakonu o sudjelovanju u NATO-u iz 1994., navodi se u priopćenju.

Ističe se, također, kako se tim zakonskim aktom "odobravaju
izdvajanja za određenu vojnu pomoć tim zemljama u fiskalnoj godini 2008".

Predstavnički dom američkog Kongresa tu je rezoluciju usvojio 6. ožujka, a Senat 16. ožujka.

- Ovisno o njihovoj kontinuiranoj provedbi demokratskih, vojnih i gospodarskih reformi, i njihove volje i sposobnosti da ispune odgovornosti članstva u NATO-u i jasno izražene namjere naroda da to učine, Kongres poziva na pravodobno primanje Albanije, Hrvatske, Gruzije, Makedonije i Ukrajine u NATO u interesu promicanja sigurnosti i stabilnosti u Europi, stoji u rezoluciji.

Nakon što su rezoluciju prihvatili Predstavnički dom i Senat, ona je s potpisom predsjednika Georgea W. Busha, stupila na snagu.

Američki Kongres je slične rezolucije donosio i uoči ranijih krugova proširenja NATO-a.

Prema zaključcima posljednjeg summita NATO-a u Rigi, Hrvatska i ostale članice Jadranske povelje, koje sudjeluju u NATO-ovu Akcijskom planu za članstvo (MAP) od 2002. godine, pozivnice za članstvo trebaju očekivati na idućem summitu NATO-a u prvoj polovini 2008. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju