Supermarket, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Supermarket, ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock

Portugalska vlada planira na šest mjeseci obustaviti naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupnju 44 osnovne namirnice kako bi obuzdala visoku inflaciju, objavio je premijer Antonio Costa.


Šestomjesečna obustava naplate PDV-a na kupnju 44 osnovne namirnice sastavni je dio sporazuma koji je portugalska vlada potpisala s proizvođačima i trgovcima, a cilj mu je stabilizacija cijena, rekao je premijer Antonio Costa.

Sporazum uključuje i financijsku potporu poljoprivrednicima i stočarima u visini od 600 milijuna eura.

"Vlada će na šest mjeseci obustaviti naplatu PDV-a na kruh, tjesteninu, rižu, mlijeko, jaja, jogurt, sir, biljno ulje, maslac, meso i ribu, uz mogućnost produljenja", rekao je premijer.

Katarina - 3 Život je sve skuplji, prate se samo akcije: "Gledam da si za muža kupim svijeću na akciji. Uništili su nas"

Cijene hrane ne padaju - 5 Hoće li prije pasti maske ili cijene: "Svi pumpaju bespotrebno, a ljudi imaju sve manje i manje novca"

Stopa PDV-a za osnovne namirnice iznosi šest posto, a prijedloge mora usvojiti parlament u kojem Costina vlada ima većinu.

Inflacija u Portugalu dosegnula je u veljači 8,2 posto i niža je za 0,3 postotna boda nego u eurozoni. No, cijene hrane nedavno su porasle više od 20 posto. Brojni građani teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Europe.

Costa visoku inflaciju pripisuje u prvom redu ruskoj invaziji na Ukrajinu i upozorava da bi cijene mogle rasti i nakon što mjere stupe na snagu.

"Nitko ne zna koliko će dugo rat trajati, a sve dok traje, prijeti opasnost daljnjeg rasta troškova proizvodnje", istaknuo je portugalski premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju