Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U obliku lubanje

Zemlju VEČERAS čeka jezovit bliski susret s mrtvim kometom - Važno je da znate jednu stvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlju čeka jezovit bliski susret s mrtvim kometom, koji neodoljivo podsjeća na lubanju, a susret je 'zakazan' ravno na Noć vještica.

Odmah na početku važno je da znate jednu stvar - ovaj komet nije nikakva prijetnja Zemlji.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Slika nije dostupna Nastanak zvijezda Sunce je možda imalo zlog brata blizanca koji je prouzročio katastrofu na Zemlji

Komet kojeg su znanstvenici nazvali 2015 TB145, prohujat će pored Zemlje, ipak, na sigurnoj udaljenosti od 499.000 kilometara i brzinom od 125.500 kilometara na sat. Daljina na kojoj će komet proletjeti pored Zemlje, predstavlja 1,3 puta udaljenosti Mjeseca od Zemlje, a to znači da će ga biti moguće vidjeti i običnim amaterskim teleskopom.

Znanstvenici koji promatraju taj komet, pretpostavljaju da je riječ o takozvanom 'mrtvom' kometu, koji je izgubio svoj rep tijekom projnih preleta pored Sunca.

Znanstvenici su napravili i prve snimke površine tog kometa, a ona neodoljivo podsjeća na kostursku lubanju.

BLISKI SUSRET Na Noć vještica pokraj Zemlje će projuriti asteroid

"Zapazili smo da reflektira oko šest posto sunčevog svjetla. To j slično refleksiji svježeg asfalta i dok ovdje na Zemlji mislimo da je to poprilično tamno, to je zapravo svjetlijeod tipičnog kometa, koji reflektira tek između tri i pet posto sunčevog svjetla", ističe Vishnu Reddy, znanstvenik s Instituta za planetarne znanosti Sveučilišta Arizona, prenosi Daily Mail.

2015 TB145 otkriven je 10. listopada od strane NASA-inig znanstvenika na Sveučilištu Hawai.

Njegov prolazak pored Zemlje bit će najbliži te vrste od srpnja 2006. godine, a znanstvenici vjeruju da ćemo idući susret s tako velikim asteroidom imati tek 2027. godine.

Svemirski objekt te veličine , odnosno širine 400 metara, ima potencijal izazvati globalno razaranje, u slučaju da udari u Zemlju, ali u NASA-i ističu kako opasnosti za naš planet - nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene