Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlju čeka jezovit bliski susret s mrtvim kometom, koji neodoljivo podsjeća na lubanju, a susret je 'zakazan' ravno na Noć vještica.


Odmah na početku važno je da znate jednu stvar - ovaj komet nije nikakva prijetnja Zemlji.

Vezani članci Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 30 Astronauti podijelili fotografije nad kojima bismo se svi trebali zamisliti Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji

Komet kojeg su znanstvenici nazvali 2015 TB145, prohujat će pored Zemlje, ipak, na sigurnoj udaljenosti od 499.000 kilometara i brzinom od 125.500 kilometara na sat. Daljina na kojoj će komet proletjeti pored Zemlje, predstavlja 1,3 puta udaljenosti Mjeseca od Zemlje, a to znači da će ga biti moguće vidjeti i običnim amaterskim teleskopom.

Znanstvenici koji promatraju taj komet, pretpostavljaju da je riječ o takozvanom 'mrtvom' kometu, koji je izgubio svoj rep tijekom projnih preleta pored Sunca.

Znanstvenici su napravili i prve snimke površine tog kometa, a ona neodoljivo podsjeća na kostursku lubanju.

BLISKI SUSRET Na Noć vještica pokraj Zemlje će projuriti asteroid

"Zapazili smo da reflektira oko šest posto sunčevog svjetla. To j slično refleksiji svježeg asfalta i dok ovdje na Zemlji mislimo da je to poprilično tamno, to je zapravo svjetlijeod tipičnog kometa, koji reflektira tek između tri i pet posto sunčevog svjetla", ističe Vishnu Reddy, znanstvenik s Instituta za planetarne znanosti Sveučilišta Arizona, prenosi Daily Mail.

2015 TB145 otkriven je 10. listopada od strane NASA-inig znanstvenika na Sveučilištu Hawai.

Njegov prolazak pored Zemlje bit će najbliži te vrste od srpnja 2006. godine, a znanstvenici vjeruju da ćemo idući susret s tako velikim asteroidom imati tek 2027. godine.

Svemirski objekt te veličine , odnosno širine 400 metara, ima potencijal izazvati globalno razaranje, u slučaju da udari u Zemlju, ali u NASA-i ističu kako opasnosti za naš planet - nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook