Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski znanstvenici su nedavno lansirali satelit koji bi mogao nadmašiti blistavost i najsvijetlijih zvijezda, ipak drugi astronomi nisu najsretniji s novim dodatkom u Zemljinoj orbiti.


Ruski znanstvenici će za dva tjedna iz Kazahstana lansirati satelit Mayak koji će skupljati 'svemirski otpad', a između ostalog njegova misija je postati treći ili četvrti najsjajniji objekt na noćnom nebu.

Vezani članci Moskva protjeruje diplomate - Kremlj (Foto: AFP) Rusija izlazi na birališta: Pravo glasa ima 180 milijuna Rusa, izbori traju tri dana u 11 vremenskih zona Ruski predsjednik Vladimir Putin Putin silno želi ostati na vlasti i građanima nudi ''milijun nagrada'': Stanovi, automobili... a moraju učiniti samo jedno

Kad dođe do otprilike 370 milja iznad Zemlje, mali satelit - oko veličine kruha - otvorit će se u ogroman solarni reflektor od 15 kvadratnih metara u obliku piramide.

Sve strane piramide su prekrivene specijalnom, čvrstom i reflektirajućom tkaninom (BoPET) koja je tanja od ljudske kose, a koja će odbijati zvjezdano svjetlo i sunčeve zrake natrag u svemir.

Svjetlost zvijezda onako kako je mi vidimo s Zemlje, mjeri se pomoću "prividne razine", koja se određuje nižom oznakom što je svijetliji nebeski objekt.

Prema tome, sunce ima „prividnu razinu“ svijetline od -21, dok je mjesečeva svijetlost označena s -12.6. Prema izvještaju IFL Sciencea, satelit Mayak bi mogao potencijalno sjati na razini od -3.6, s čime bi bio na četvrtom mjestu najsjajnije „zvijezde“ neba poslije Venere.

Iako, druga izvješća navode kako bi satelit mogao doseći i razinu svjetline od -10, čime bi itekako pretekao Veneru i skoro dostigao razinu mjesečeve svjetlosti.

Projekt vodi državno Sveučilište u Moskvi koje je uspješno povuklo 30 tisuća dolara iz fondova ali i Kickstarter kampanje kako bi uspjeli lansirati Mayak. Osim toga što će blistavo sjati, druga zadaća ove misije jest da se testira kako bi se zastarjeli sateliti mogli razbiti, a njihovi ostatci potom vratiti na Zemlju.

Ipak, ovu misiju kritiziraju razni astronomi zbog brige kako bi satelit mogao utjecati na njihova mjerenja. Astronom Nick Howes je izjavio kako se zajednica iznimno zalaže da očuva „tamu“ neba oko nas i našeg planeta.

„Kada vidim da se naš plan remeti nekim smiješnim glupostima koje se financiraju moje srce počne očajavati.“

No javio se o svemu i voditelj projekta, Aleks Shaenko, koji kaže da je na nebu inako već nekolicina satelita i da jedan Mayak „neće biti problem“.

On se nada kako bi ova misija mogla potaknuti interes mladih za znanost i astronomiju.