Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplave na jugoistoku Europe

VIDEO Oluja poharala Europu, sedmero mrtvih: Dizali su se valovi od dva metra, a bujica je nosila automobile u more

Aktualno Galerija Poplave u Grčkoj Poplave u Grčkoj Foto: Afp Poplave u Grčkoj Poplave u Grčkoj Foto: Afp Poplava u Bugarskoj Poplava u Bugarskoj Foto: Afp +0 Poplava u Turskoj Galerija 1/4 >>
U bujičnom nevremenu koje je poharalo Grčku, Bugarsku i Tursku poginulo je sedam ljudi, a za mnogima se još traga.

Oluje i kiše izazvale su u utorak velike poplave u središnjoj Grčkoj, a voda je potopila ulice i prouzročila veliku štetu. Jedan muškarac je poginuo, a najmanje jedna osoba je nestala.

U susjednoj Bugarskoj i Turskoj još je najmanje šestero mrtvih u poplavama izazvanim kišom. Dvoje ljudi bujica je odnijela dok su bili u kampu u sjeverozapadnoj Turskoj, dvoje je poginulo u Istanbulu, a još dvoje na bugarskoj južnoj obali Crnog mora, navodi The Associated Press. Još četiri osobe od njih desetak koji su bili na odmoru u turskom kampu ostale su nestale u utorak navečer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koraljno more Strava na moru, morski psi napali katamaran: Trojica putnika jedva izvukla živu glavu

Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da su još četiri osobe nestale u bujičnoj poplavi koja je pogodila kamp u pokrajini Kirklareli, blizu granice s Bugarskom. Dodao je da je oko 12 turista bilo na mjestu kada je voda prodrla.

"Timovi za potragu locirali su dva tijela. Besprekidno se traga za nestalima", rekao je na X, platformi prije poznatoj kao Twitter.

Pročitajte i ovo Enrique Tarrio napad na Kapitol Ovo je ekstremni desničar osuđen na 22 godine zatvora: Plakao je na sudu i molio za milost

U Istanbulu je jaka kiša poplavila ulice i kuće u dva naselja, pri čemu je poginulo dvoje ljudi. Desetak je spašeno nakon što su ostali zarobljeni u knjižnici.

U Grčkoj je policija zabranila promet u središnjem gradu Volosu, obližnjoj planinskoj regiji Pilion i turističkom otoku Skiathos jer su rekordne kiše uzrokovale najmanje jednu smrt, a bujice koje su sezale do visine bedara nosile su automobile.

 Vatrogasci su rekli da je jedan muškarac poginuo u blizini Volosa kada je na njega pao zid. Pet osoba se vodi kao nestalo, a vjeruje se da ih je odnijela poplava.

Pročitajte i ovo Spašavanje od bure - 1 spašavanje po buri Brodice Hitne pomoći ove godine imale 15 intervencija: "Pacijenti su najsigurniji kada im je dostupna sva moguća pomoć"

Potoci su se izlili iz korita i odnijeli automobile u more na području Peliona, dok su odroni blokirali ceste, a u mnogim područjima je došlo do nestanka struje. Vlasti su iz predostrožnosti evakuirale dom za umirovljenike u Volosu. Grčka meteorološka služba je objavila kako je u selu u regiji Pelion jučer palo 75.4 cm kiše, a da je prosječna godišnja količina oborina u regiji Atene oko 40 cm.

Poplave u Grčkoj stižu nakon što je zemlju proteklih nekoliko tjedana zahvatio niz velikih šumskih požara, u kojima je stradalo više od 20 ljudi. 

Dvoje poginulih, troje nestalih u Bugarskoj

Bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je da su dvije osobe poginule, a tri nestale nakon što je oluja izazvala poplave na južnoj crnomorskoj obali zemlje.

Pročitajte i ovo Umirovljenici Pravi glazbeni biser Ovo morate čuti! Hrvatska stranka umirovljenika ima novu himnu

Izlijevanje rijeka uzrokovalo je velike štete na cestama i mostovima. Područje je ostalo bez struje, a vlasti su upozorile stanovnike da ne piju vodu iz slavine zbog kontaminacije od poplavnih voda.

Jaki vjetrovi podigli su valove od 2 metra. TV snimke pokazuju kako je more odnijelo automobile i kampere u najteže pogođenom južnom ljetovalištu Tsarevu. Vlasti su proglasile izvanredno stanje i pozvale ljude da se popnu više katove.

Najmanje jedanaest poginulih

Kiša u dijelovima Grčke ne posustaje već drugi dan. U najobilnijim pljuskovima otkako se bilježe podaci, u središnjem dijelu zemlje poginule su najmanje dvije osobe, a tri su nestale. Na terenu su stotine timova hitnih službi. "Sada su već dva dana. Dva dana borbe s ovim problemom. Svi, ne samo ja. Nitko nije odgovoran za ovaj vremenski fenomen", rekao je Kostas Zaharas. Vasilis Batsios tvrdi da se "to nikad prije nije dogodilo ovdje u Magneziji. Puno vode, velika količina i puno sati. 24 sata bez prekida, količina vode je bila nevjerojatna."

Najviše ljudi, čak sedam, živote je izgubilo u Turskoj. Deseci su ozlijeđeni. U najvećem turskom gradu Istanbulu za manje od 6 sati palo je oko 125 litara kiše po metru četvornom. Erkan Gurer, stanovnik Istanbula opisao je situaciju: "Došli smo nakon što nas je susjed pozvao. Kad smo stigli, voda je bila do stropa naše trgovine. Ništa nismo mogli napraviti. Bili smo bespomoćni."

Dvije osobe poginule su na području Careva na crnomorskoj obali u Bugarskoj. Kiša je padala 20 sati bez prestanka. "To je razlog zašto se rijeka izlila i izazvala svu ovu štetu. Odnijela je automobile i prikolice u more", objasnio je Plamen Petrov. U turistički popularnom dijelu Bugarske poplavljeni su i neki hoteli. U pogođenom području proglašeno je izvanredno stanje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene