Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na udaru kritika

"Novi alat represije žena": Poljska vlada uvodi registar trudnoća

Poljakinje na prosvjedu protiv zabrane pobačaja
Poljakinje na prosvjedu protiv zabrane pobačaja Foto: Afp
Poljska vlada kaže da je prikupljanje javnozdravstvenih podataka rađeno sukladno s regulacijama Europske unije i da će ovo pomoći zdravstvenim radnicima da bolje skrbe za pacijente.

Poljska vlada našla se metom brojnih kritika zbog nove direktive koja nalaže da liječnici moraju bilježiti svaku trudnoću u državi. Zastupnici opozicije prozvali su ovaj popis medicinskih podataka "registrom trudnoća" i kažu da izravno krši ženska prava.

Nakon što je uvedena gotovo pa potpuna zabrana pobačaja, aktivističke udruge zabrinute su da je registar trudnoća prvi korak prema tome da vladajuća konzervativna stranka masovno nadgleda i kontrolira žene.

Novom uredbom koju je osmislio ministar zdravstva Adam Niedzielski liječnici su dužni bilježiti informacije o trudnoćama, uključujući povijest bolesti, prijašnje posjete, lijekove i krvnu grupu trudnica. 

Pročitajte i ovo Neuspio pobačaj - 2 ISPRIČALA SVE Djevojka kojoj je u KBC-u Osijek izveden neuspjeli pobačaj progovorila za Dnevnik Nove TV i kaže - tužit će bolnicu

Pročitajte i ovo Ultrazvuk afera "neuspjeli" pobačaj "Nikada se nije ni javila na kontrolu": Ravnatelj osječkog KBC-a tvrdi da nije bilo propusta

Međutim, članovi opozicije tvrde da bi registar mogao biti "novi alat represije" protiv žena, koji će se koristiti za detektiranje ilegalno provedenih pobačaja. Registar će biti dostupan poljskom državnom tužitelju i moći će se koristiti kao dokazni materijal na sudu.

"Popis medicinskih podataka mogao bi se koristiti za progon i kontrolu Poljakinja", rekla je liberalna parlamentarna zastupnica Kamila Gasiuk-Pihowicz. Vođa poljske opozicije i bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk javno je kritizirao registar. "Poljakinje trebaju brigu, a ne kontrolu", rekao je na konferenciji za novinare.

U posljednjih su nekoliko mjeseci umrle barem dvije Poljakinje u državnim bolnicama nakon što su liječnici odgodili uklanjanje fetusa iako su dijagnosticirali nekoliko bolesti i deformacija ploda. Plan da se uvede proces prijave trudnica koje je netko vidio da puše ili piju povučen je nakon masovnih prosvjeda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene