Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska mora dokazati da je strpljiva u pogledu postavljanja elemenata američkog proturaketnog štita na njezinu terenu, o čemu je odluku donijela ekipa predsjednika Busha, a razmatra ju ekipa predsjednika Obame, izjavio je u četvrtak jedan poljski ministar.


'Moramo dokazati strpljivost i čekati završetak razmatranja kako bismo od nove američke administracije dobili jasno i dugoročnije stajalište', rekao je poljski ministar obrane Bogdan Klich nakon susreta s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom u sklopu neformalnog sastanka NATO-a u Krakovu.

Vezani članci Slika nije dostupna Moskva: Poljska i Češka moguće su mete ruskih raketa Slika nije dostupna SAD i Poljska potpisale ugovor o proturaketnom štitu

Ministar je rekao da su poljsko-američki pregovori o tehničkim aspektima plana "na dobrom putu".Washington je prošle godine s Pragom i Varšavom potpisao sporazume o postavljanju snažnog radara u Češkoj do 2013. kojeg bi nadopunjavalo deset presretača u Poljskoj, kako bi odgovorili na moguće napade balističkih raketa dugog dometa.

Rusija drži da je taj plan prijetnja za njezinu sigurnost i predložila je SAD-u trostrani proturaketni štit koji bi uključivao Europu, u zamjenu za sadašnji američki plan.Nova američka administracija je izrazila spremnost da revidira svoj plan proturaketne obrane ako joj Rusija pomogne eliminirati prijetnje iz Sjeverne Koreje i Irana.