Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li bio komunistički doušnik?

Novi zaplet u dugotrajnom sporu: Poljska istražuje Walesu zbog krivokletstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Institut za povijest poljske vlade objavio je u utorak da istražuje Lecha Walesu zbog sumnji da je počinio krivokletstvo tvrdeći da nije bio komunistički doušnik.

Riječ je o novom zapletu u dugotrajnom sporu između Walese i vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog, također bivšeg protukomunističkog aktivista koji se s Walesom sukobio 1990-ih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Istražitelj Instituta za nacionalno sjećanje IPN rekao je da se slučaj odnosi na Walesino svjedočenje pod prisegom u kojem je rekao da su dokumenti koji ga optužuju da je bio plaćeni doušnik komunističke tajne policije 1970-ih bili krivotvoreni.

Walesa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vođa pokreta Solidarnosti koji je pridonio padu komunizma, priznao je da je potpisao da će biti doušnik, ali inzistira da to nikada nije činio i poseban sud oslobodio ga je sumnji 2000.

U siječnju, institut je objavio da su stručnjaci za analizu rukopisa dokazali autentičnost dokumenata koji upućuju da je Walesa surađivao s komunistima.

Istraga, koja je počela u lipnju po nalogu glavnog državnog tužitelja, uslijedila je nakon prijave o sumnji da je počinjeno kazneno djelo koju su podnijele dvije privatne osobe, rekao je istražitelj Robert Janicki.

"Slučaj je u preliminarnoj fazi", rekao je Janicki.

Šef Walesinog ureda Adam Dominski rekao je za poljsku agenciju PAP u utorak da ne postoje dokazi koji bi potvrdili te dokumente. "Predsjednik i dalje tvrdi da dokumenti nisu autentični i da on nije njihov autor", rekao je.

Kazna za krivokletstvo u vrijeme kada je Walesa svjedočio bila je do tri godine zatvora, rekao je Janicki. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene