Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokumenti otkrivaju neugodnu prošlost?!

POLJSKA U ŠOKU Je li ih izdao čovjek koji je njihov simbol borbe za slobodu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije jasno kakvu štetu će otkriće kompromitirajućih dokumenata značiti za bivšeg poljskog predsjednika Lecha Walesu, koji je 1983. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, zbog svoje prkosne borbe protiv komunističkog režima u Poljskoj i koji je bio prvi poljski predsjednik izabran demokratskim putem nakon pada komunizma 1989. godine.

Legendarni poljski političar i bivši poljski predsjednik Lech Walesa, koji je odigrao povijesnu ulogu u rušenju komunizma diljem istočne Europe, služio je, čini se, kao plaćeni obavještajac istom režimu protiv kojeg se kasnije borio, otkrivaju novi povijesni dokumenti, koji su javno objavljeni u četvrtak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Walesa, kojem je sada 72 godine, već je odavno priznao da je potpisao dokument u 70-im godinama 20. stoljeća, u kojem je pristao davati informacije komunističkoj tajnoj policiji. No, Walesa tvrdi kako nikada nikome nije davao informacije oko bilo čega te da nikada nije uzeo novac od komunista. Godine 2000. sud ga je oslobodio optužbi za suradnju s komunističkim režimom, zaključivši kako za to nema dokaza.

Walesa je komentirao najnoviju objavu dokumenata rekavši da su lažirani te najavio borbu za skidanje ljage sa svog imena, prenosi Daily Mail. "Ne mogu postojati dokumenti koji dolaze od mene. To ću dokazati i na sudu", rekao je Walesa, koji se trenutno nalazi na putovanju u Venezueli.

Veliko 'ali'

Novootkriveni dokazi impliciraju da je Walesino ime pronađeno u dokumentima koji su ranije ovog tjedna oduzeti iz kuće preminulog bivšeg poljskog komunističkog ministra unutarnjih poslova, generala Czeslava Kiszczaka, istaknuo je Lukasz Kaminski, šef poljskog Nacionalnog instituta za sjećanja, koji istražuje zločine nacističke i komunističke vladavine.

Kaminski kaže da ti dokumenti sadrže i izjavu kojom se obećaje davanje informacija, koji su potpisani Walesinim imenom i kodnim imenom "Bolek". Među tim dokumentima su i potpisane potvrde o primanju novca i izvještaji u periodu između 1970. i 1976. godine, isto tako potpisani kodnim imenom Bolek.

Kaminski je dodao kako se 296 stranica novootkrivenih dokumenata čine autentičnim te da će ih se objaviti u javnosti nakon što ih povjesničari Instituta detaljno prouče.

Glavni povjesničar navedenog Instituta, Antoni Dudek, smatra da ti dokumenti neće značajno naštetiti ugledu Lecha Walese, osim ako se u njima ne pronađe i dokaz da je nastavio informirati komunistički režim i nakon što je osnovao Pokret solidarnosti i slobode 1980. godine.

"Lech Walesa je simbol poljske borbe za slobodu, on je simbol solidarnosti i to ništa ne može uništiti, osim ako otkrijemo da je nastavio s tom suradnjom", istaknuo je Dudek.

Sporni dokumenti izašli su na vidjelo kad ih je navedenom Institutu pokušala prodati udovica spomenutog generala Kiszczaka, koja je za njih tražila 15.000 eura. Tužitelji su dokumente zaplijenili, jer prema poljskom zakonu, svi važni povijesni dokumenti trebaju biti predani vlastima.

Institut je udovici oduzeo još pet paketa dokumenata, koji zasad nisu otvoreni.

Politički povuče, ali i dalje oštar kritičar

Walesa je prvi poljski predsjednik izabran demokratskim putem 1990. godine, a na vlasti je bio do 1995. godine. Njegova vladavina bila je doživljena kao autoritativna pa je na bolan način izgubio novi krug izbora, koje je dobio bivši komunist Aleksander Kwasniewski.

Walesa se u međuvremeno povukao iz aktivne politike, no i dalje javno komentira aktualne političke događaje. On je vrlo oštar kritičar aktualne poljske vladajuće stranke, konzervativne Stranke zakona i pravde, čiji je predsjednik, Jaroslaw Kaczynski, njegov dugogodišnji politički neprijatelj.

Walesa je nedavno optužio novo vodstvo Poljske za potkopavanje demokracije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene