Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove kiše prijete novim poplavama

'Pokušala sam bježati, a sin mi je iskliznuo iz ruke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverozapad Pakistana i dalje uništavaju poplave i kiše koje ne prestaju padati.

U poplavama je potpuno potopljeno desetak sela, a poginulo je najmanje 1.500 ljudi. Prema podacima UNICEF-a od poplavama pogođenih 3.2 milijuna ljudi, njih 2.5 milijuna živi na sjeverozapadu, prenosi AP. Tisućama prijete zaraze, a osim toga sve je manje dostupna pitka voda. Mnogi traže zaklon u gusto postavljenim, improviziranim, skloništima uz autocestu. Oni koji su tamo smješteni kažu kako im u skloništa ulazi voda te kako nemaju toaleta. U jednom od tih skloništa nalazi se i žena koja je u poplavama izgubila sina, koji joj je, dok je bježala, iskliznuo iz ruku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Uprava u rasulu Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu

>> Pakistan: Poplavama pogođeno 2,5 milijuna ljudi

'Spavali smo i čula sam kako ljudi viču da bježimo jer stiže poplava. Dok sam pokušavala pobjeći dijete mi je iskliznulo iz ruku i odnijela ga je voda,' priča potresena BiBi Shenaz. 'Još uvijek ne znam gdje je', kaže. Nove poplave mogle bi srušiti brane i uzrokovati nove poplave. Gubitak velike količine usjeva mogao bi dovesti do krize s nedostatkom hrane. UN-ova procjena je da će oko 1,8 milijuna Pakistanaca trebati hranu barem za idući mjesec. 

>> Pakistan: U poplavama više od tisuću mrtvih, prvi slučajevi kolere

Preživjeli se žale na nedostatak pomoći od Vlade. 'Vlada nije učinila dovoljno za nas, apeliram na nju da pomognu barem djeci', rekao je jedan mještanin. Sjeverozapad je inače epicentar pakistanske borbe s al Kaidom i talibanima, pa su u pomoć uključene i vojne snage. Vojska unesrećenima u poplavama dostavlja hranu, lijekove i šatore. Mnogi su nezadovoljni vladinim reakcijama, pa je organiziran i prosvjed u okrugu Nowshera, koji je jedan od najpogođenijih područja. Nezadovoljni su zbog loše opskrbe hranom i lijekovima, te bijesni jer im djeca umiru u bolnicama zbog nedostatka lijekova. 'Nemaju ni lijek za koleru,' rekao je jedan mještanin.

Ljutiti su na predsjednika Asifa Ali Zardaria za kojeg kažu da 'nema srca ni suosjećanja za vlastiti narod', prenosi South Asia News. 'Kakav je to čovjek? Dok mi ovdje umiremo zbog poplava, gladi i kolere on šeta po londonskim i pariškim palačama koje je kupio sisajući krv vlastitom narodu,' rekao je jedan od unesrećenih, Abdullah Jaan iz Nowshehra. SAD je osigurao 10 milijuna dolara pomoći, a i neke druge zemlje su obećale ili već pružaju pomoć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene