Raspravno vijeće Haškoga suda u srijedu je proglasilo zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora.

Galerija


Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.

Vezani članci Ratko Mladić (Foto: AFP) Prva poruka krvnika Mladića nakon presude: "Borit ću se dok sam živ, ovo je samo prvo poluvrijeme" Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Može li žalba obrane promijeniti presudu Ratku Mladiću?

Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

U fotogaleriji pogledajte kako su na presudu Mladiću reagirali ljudi u Srebrenici.

Doživotni zatvor prava kazna za Mladića, žalost jer nije presuđen genocid u drugim općinama

Članovi obitelji ubijenih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici u srijedu su, odmah po izricanju doživotne kazne zatvora za ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, s pomiješanim osjećanjima dočekali tu sudsku odluku ocijenivši kako je time samo djelomice zadovoljena pravda koju su tako dugo čekali.

"Pozdravljamo sud u Den Haagu što je donio pravednu presudu", uzviknula je, nakon izgovorene molitve i nakon izricanja presude jedna od bošnjačkih žena koje su u Memorijalnom centru u Potočarima pratile televizijski prijenos iz Den Haaga.

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice kazala je pak za lokalne medije iz Den Haaga kako nije zadovoljna presudom, jer nije utvrđeno da je počinjen i genocid u istočnobosanskim i sjeverozapadnim općinama, koje su 1992. bile metom kampanje čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva.

Nije ju, kaže, iznenadilo izbacivanje Mladića iz sudnice jer ga smatra "zvijeri obučenom u ljudsku kožu".

"Pravda za žrtve je donekle zadovoljena"

Odvjetnica Vasvija Vidović, koja ima veliko iskustvo kao braniteljica optuženih u Haaškom tribunalu, kazala je kako je presuda pravedna i očekivana, dodajući kako je ipak razočarana jer sudsko vijeće nije presudilo da je genocid počinjen i u Prijedoru, za što je, kako smatra, bilo dovoljno dokaza.

"Kako god, Mladić je osuđen za najteža kaznena djela i za genocid i za zločin protiv čovječnosti. Mislim da je to pravedna presuda i pravda za žrtve je donekle zadovoljena, a ICTY je ovime opravdao svoje postojanje", kazala je Vidović gostujući u programu regionalne televizije N1.

Emsuda Mujagić iz prijedorske udruge žrtava rata kazala je kako su povratnici u tom gradu zadovoljni jer je Mladić osuđen na doživotni zatvor, ali ne i zbog toga što razmjere zločina u Prijedoru nisu dobile očekivanu kvalifikaciju.

Podsjetila je na činjenicu kako je tamo 1992. godine prognano sve nesrpsko stanovništvo, tisuće su ubijene, a deseci tisuća bili su zatočeni u logorima. (Hina/Ma.B.)