Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamislite da vaš školarac prvi dan nastave u školu ne putuje automobilom ili autobusom, već na magarcu! Tu su vrstu prijevoza stanovnici malenog meksičkog sela morali organizirati za svoje osnovnoškolce, kako bi mogli nastaviti pohađati nastavu.


Malena Mariana pripremila se za prvi dan nastave, pozdravila mamu i krenula prema školi. No nije se ukrcala u školski autobus, već se popela na osedlanog magarčića. Ništa neobično s obzirom na to da većina djece iz njezinog sela Ojo de Agua ima svoje magarce, koji im svaki dan pomažu doći do osnovne škole.

Vezani članci Cjepivo protiv gripe, ilustracija Lopovi imaju imaju novu metu: Ukradeno više od 10 tisuća doza cjepiva protiv gripe Koronavirus u Meksiku, ilustracija U Meksiku zabilježen prvi pacijent pozitivan na COVID i još jednu sezonsku bolest

'Prije sam hodala. U školu nisam išla kad je padala kiša, a ni kada je bilo jako hladno. Išla sam samo ako je bilo lijepo, sunčano vrijeme', kazala je devetogodišnja Mariana Vargas.

Općina Manuel Doblado vrijednim je školarcima donirala 26 magaraca za prijevoz, a brojni roditelji su presretni ovim rješenjem. Tvrde da im je laknulo otkako znaju da im djeca ne moraju ići u školu pješice. Vremenske neprilike bile su glavni razlog zbog kojeg učenici iz siromašnijih sela nisu mogli pohađati nastavu.

>> Ovako se privlače turisti!

'Prije je djeci ujutro bilo iznimno hladno. Sada samo odjenu topliju odjeću i, zahvaljujući magarcima, nije im problem doći do škole. A ovo je i puno jeftinije rješenje za sve nas', kazao je Manuel Vargas, Marianin otac.

Školski autobusi, kojima se voze djeca u većim gradovima, preskupi su za manja meksička sela. Osim đaka i roditelja, dosjetljivim rješenjem s magarcima zadovoljni su i političari. Tvrde da je ovo jedno od rješenja koje će pomoći u daljnjem razvoju ruralnih dijelova zemlje.

'To su škole koje pohađa vrlo mali broj učenika. Pokušavamo spriječiti zatvaranje škola, jer činjenica je da kada bi samo jedno dijete prestalo pohađati nastavu, nastavnici bi prestali predavati i škola bi se zatvorila. Tada bi cijela jedna zajednica bila bez edukacije!', kazao je Rodolfo Madrigal, predsjednik općine Manuel Doblado.

No to se, vjeruju mnogi, neće dogoditi ako se dječica poput Mariane i njezinog vjernog suputnika nastave družiti. Put do škole dug gotovo 5 kilometara ipak je lakše prijeći udvoje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook