Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Decimala previše...

Znanstveni dokaz o misteriju iz 19. stoljeća ipak 'pao' u vodu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trebao je to biti definitivan znanstveni dokaz koji bi konačno rasvijetlio istinu i pravi identitet Jacka Trbosjeka, koji je krajem 19. stoljeća u Londonu brutalno ubio najmanje pet žena.

Poljski imigrant i brijač Aaron Kosminski (23) trebao je biti "definitivno, kategorički i apsolutno", čovjek koji je izvršio navedena ubojstva prije 126 godina, odnosno 1888. godine. Tako je barem zaključila detaljna analiza DNK koja je izvučena iz svilenog šala, koji je navodno pronađen na mjestu jednog od ubojstava pored žrtve.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bio u bijegu Pronađeno tijelo muškarca koji je kemikalijom zalio ženu i djecu: "Čvrsto vjerujemo da je riječ o njemu" Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!"

No, znanstvenik koji je proveo testiranje DNK čini se da je napravio fundamentalnu pogrešku te tako ponovno otvorio debatu oko pravog identiteta zloglasnog londonskog serijskog ubojice iz 19. stoljeća.

Senzacionalno otkriće: Je li ovaj čovjek bio Jack Trbosjek?

Dotični znanstvenik, Jari Louhelainen je prema mišljenju drugih stručnjaka napravio "pogrešku u nomenklaturi" koristeći DNK databazu, kako bi izračunao šanse za genetičko poklapanje. Ako je to istina, to bi značilo da su njegovi izračuni krivi te da je zapravo bilo tko u to doba mogao biti zloglasni Jack Trbosjek ili iostaviti svoj DNK na svilenom šalu koji je pronađen pored žrtve.

Godine 2007. poduzetnik Russell Edwards kupio je dotični šal, nakon što je doznao da je riječ o istom komadu odjeće koji je pronađen pored jedne od Trbosjekovih žrtava. On je kasnije napisao i knjigu baziranu na Louhelaineovom istraživanju.

Evidentnu pogrešku prvi su uočili kriminalistički entuzijasti iz Australije koji pišu blogove na internetskim stranicama casebook.org.

Louhelaineov rad nije objavljen niti u jednom relevantnom znanstvenom časopisu, već je njegova detaljna analiza iznesena tek u Edwardsovoj knjizi, tako da se pogreška bez neovisne znanstvene provjere rada mogla vrlo lako potkrasti i ostati.

"Ta DNK alteracija poznata je kao globalna osobna mutacija (314.1C) i nije vrlo uobičajena u svjetskoj populaciji, jer joj je procjenjena frekvencija 0.000003506, odnosno 1/290.000. Ta brojka dobivena je korištenjem baze podatakaInstituta za legalnu medicinu, GMI i bazirana prema najnovijim podacima. Tako ovaj rezultat indicira da šal sadrži ljudsku DNK identičnu Karen Miller u mitohondrijskom DNK segmentu", napisao je u Edwardsovoj knjizi Louhelainen.

No, stručnjaci s detaljnim poznavanjem GMI-jeve mtDNK baze podataka, tvrde da je dr. Louhelainen napravio pogrešku u nomenklaturi jer dotična mutacija je trebala biti zapisana kao 315.1C a ne 314.1C.

U spomenutoj bazi podataka trenutno ima 34.617 unosa, a brojka koju je Louhelainen trebao dobiti bila bi bliža 1/29.000, u vrijeme kad je on proveo istraživanje. Dakle, riječ je o decimalnoj pogrešci ili jednoj nuli previše.

Oko svega se oglasio i izdavač knjige, Sidgwick & Jackson. "Autor stoji uz svoje zaključke. istražujemo prijavljenu grečku u znanstvenoj nomenklaturi. No, to ne mijenja poklapanje DNK profila i vjerojatnost preklapanja iz ostalih haplotipskih podataka. Zaključak donesen u knjizi , da je Aaron Kosminski bio Jack Trbosjek oslanja se na mnogo više od te brojke", poručio je izdavač, piše Independent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene