Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gomilanje snaga

NATO dovodi 1100 vojnika u Poljsku i upozorava Putina: "Spremni smo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bataljun od 1100, uglavnom američkih vojnika, bit će početkom travnja raspoređen u Poljskoj, u Orzyszu koji se nalazi 220 kilometara od Varšave.

U borbenoj postrojbi predviđeno je sudjelovanje oko 900 pripadnika američkih trupa, 120 rumunjskih vojnika te 150 članova osoblja iz Velike Britanije, izvijestio je Reuters.

"Ovo je misija, ovo nije samo još jedan krug vježbi. Naš cilj je odvratiti agresore od Baltika i Poljske. Potpuno smo spremni na ubojito djelovanje", izjavio je američki potpukovnik Steven Gventer, ujedno zapovjednik borbene postrojbe koja stiže u Poljsku.

Još jedan od visoko rangiranih časnika, američki major Paul Rothlisberger, istaknuo je kako njihov dolazak u travnju u Poljsku "nije nikakav odgovor NATO-a Moskvi" već da je riječ o odluci iz prošle godine da se u baltičkim zemljama rasporede četiri multinacionalne postrojbe. Tako bi ukupno 4000 vojnika, tenkova, borbenih vozila, u kombinaciji sa zračnim snagama trebalo biti raspoređeno u Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji.

Još tri borbene grupe bit će raspoređene do lipnja i predvođene snagama Velike Britanije, Kanade i Njemačke, a priključit će se i Francuska, prenosi RT.

NATO ove svoje aktivnosti argumentira jačanjem bloka istočnoeuropskih saveznika koji su u strahu od Ruske invazije. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je pak kako NATO ugrožava svjetski mir pokušavajući izazvati sukob s Moskvom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene