Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ponedjeljak je počeo izbor porotnika za suđenje Joaquinu Archivaldu Guzmanu Loeri (61), odnosno zloglasnom meksičkog narkobosu "El Chapu". Sve vezano za suđenje "El Chapu" bit će praktički bez presedana, počevši upravo s odabirom porotnika.


Riječ je o najvećem suđenju tog tipa dosad viđenom u svijetu, s obzirom na to da se za Guzmana vjeruje da je bio možda i najmoćniji narkobos svijeta, a njegov narkokartel poslovao je na više kontinenata. 

Vezani članci Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..." Izručenje El Chapa (Foto: AFP) Nevjerojatno svjedočanstvo: Kralj droge platio je 100 milijuna dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku

Guzman se već na saslušanju izjasnio da nije kriv, no ako bude osuđen za sve ono što stoji u optužnici, od međunarodnog raspačavanja droge, uroćivanja protiv rivala s ciljem ubojstva, posjedovanja oružja i pranje novca, onda mu prijeti doživotna kazna zatvora.

S obzirom na Guzmanovu iznimno nasilnu prošlost, sudac okružnog suda u Brooklynu Brian Cogan naredio je da porota mora biti tajna i pod djelomičnom izolacijom tijekom suđenja. Imena, adrese i mjesto zaposlenja potencijalnih porotnika držat će se u tajnosti do kraja sudskog procesa, koji bi mogao potrajati i četiri mjeseca, prenose američki mediji.

Porotnike će na svako ročište pratiti napružani američki šerifi.

"Bez obzira na sve, bit će teško odabrati te porotnike", smatra Paula Hannaford-Agor, direktorica centra za studije porota u američkom nacionalnom centru za državne sudove.

Guzmanom odvjetnik Eduardo Balarezo protivi se anonimnom odabiru porotnika i pružanju naoružane zaštite jer smatra da to baca predrasude o njegovu klijentu i služi kao potvrđivanje "dokazima džrvae i stvaranju dojma da je Guzman kriv i opasan".

Guzmanova obrana isto tako se žalila da nije imala dovoljno vremena proći kroz sav, golemi dokazni materijal, koji uključuje više od 100.000 audiozapisa te 14.000 novih dokaznih dokumenata, povrh dosad dobivenih na uvid.

Uvodne riječi na suđenju zakazane su za 13. studenog, no prije toga će tužiteljstvo i obrana ispitati potencijalne porotnike o političkim temama, koje uključuju i federalne zakone o narkoticima te odnosima predstavnika zakona između SAD-a i Meksika.

Porotnici će se morati izjasniti i o vlastitim pogledima na legalizaciju narkotika, kao i vlastita iskustva s drogama i nasiljem.

Osim toga, tijekom ispitivanja porotnika sudnica će biti zatvorena za javnost, no ipak će pet reportera iz akreditiranih medijskih kuća biti nazočna i pratiti to.

Osim porotnika, zaštitu će dobiti, odnosno već su je dobili i brojni svjedoci protiv Guzmana, uključujući i bivše suradnike unutar narkokartela, koji su već iza rešetaka i koji su dobili nove identitete i adrese prebivališta od američke vlade. Njihova imena Guzmanova obrana dobila je tek večer uoči početka procesa.

Zanimljivo je i da su federalni tužitelji zatražili od suda da zabrani odvjetnicima obrane da se referiraju na nedavne komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa o svjedocima pokajnicima. Podsjetimo, u kolovozu je Trump govorio protiv svjedoka pokajnika, koji na suđenju govore protiv svojih bivših suradnika kako bi olakšali vlastite legalne probleme. "To bi skoro pa trebalo biti ilegalno", rekao je Trump u jednom intervjuu.

Dakle, u ponedjeljak je pod velom najveće tajnosti počeo odabir muškaraca i žena koji će odlučiti sudbinu "El Chapa".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju