Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani svjedoče

Potjera za najtraženijim narkobosom ostavlja ožiljke na nedužnima: 'Još uvijek imam traume od bombi, bilo je vrlo ružno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uplašeni stanovnici pritječu u meksički grad Codala, nakon što su meksički marinci intenzivirali potragu za najtraženijim svjetskim narkobosom, Joaquinom "El Chapom" Guzmanom. Guzman je navodno, u posljednjem okršaju s meksičkim vlastima proteklog tjedna, jedva izvukao živu glavu.

Meksičke vlasti su u priopćenju za medije istaknule kako na hvatanju Guzmana rade zajedno sa stranim agencijama te da su napori za njegovim hvatanjem posljednjih tjedana, usredotočeni na sjeverozapad zemlje. Područje je to koje je zapravo nedaleko od Guzmanovog domaćeg terena u državi Sinloa, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Nasilje u Meksiku nakon uhićenja sina narkobosa El Chapa (Foto: AFP) tijela na ulicama Pakao u Meksiku nakon "slučajnog" uhićenja sina El Chapa: Policajci nakon žestokog napada morali pustiti narkobosova sina Slika nije dostupna Jesus Zambada Dramatično svjedočenje na suđenju "El Chapu": "Naredio je ubojstvo čovjeka koji se odbio rukovati s njim"

Mjesto El Verano, koje se nalazi u susjednoj meksičkoj državi Durango, odnedavno bilježi porast nasilja, nakon što su tamo pristigle meksičke snage sigurnosti, koje su pokrenule ofenzivu u potjeri za Guzmanom. Mnogi su napustili El Verano, traumatizirani novonastalim nasiljem.

"Još uvijek imam traume. Zamislite što sam prošla, bacanje bombi po zraku, bilo je to vrlo ružno. Kažu da on (Guzman) više ne dolazi na ranč, da je otišao i ostavio sve iza sebe i da se neće vratiti", priča Gloria Mendoza, mještanka El Verana.

Sin najtraženijeg narkobosa na svijetu možda je upravo razotkrio lokaciju oca

Prema izvješćima meksičkih vlasti, upravo na tom području proteklog tjedna, marinci i snage sigurnosti uspjeli su pronaći Guzmana, koji je uspio pobjeći, ali je pritom zadobio ozljede noge i glave.

Tijekom ofenzive meksičkih vlasti, mnogi mještani potražili su zaklon bježeći u divljinu. "Pobjegao sam jer su počeli pucati, a ništa dobrog ne dolazi iz toga. Drugo ništa ne znam. Dva dana sam proveo u divljini jer se nisam htio vratiti kući. Vratio sam se drugim putem. Majka mi je bila zabrinuta jer nije znala gdje se nalazim. Hvala Bogu ništa nam se nije dogodilo", rekao je Jose Manuel Alodovar.

Izbjegli mještani utočište su potražili u ranije spomenutoj Cosali, gdje im je pružena medicinska pomoć, hrana i odjeća. "Ima mnogih obitelji koje su došle i koje nisu imale priliku uzeti svoje stvari sa sobom", kaže Gerardo Padilla, koji vodi prihvatilište u Cosali.

U međuvremenu, potraga za Joaquinom Guzmanom se nastavlja u El Veranu i 12 okolnih sela na granici država Durango i SInloa.

Guzman, kji je šef narkokartela Sinloa, pobjegao je, podsjetimo, iz strogo čuvanog zatvora još u srpnju, što je bila velika sramota za meksičkog predsjednika Enriquea Penu Nieta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene