Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred raspravnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u petak je počelo suđenje Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, bivšim pripadnicima Armije BiH, optuženima za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojnu.


Prema navodima optužnice koju zastupa tužiteljica Slavica Terzić, Gasal i Kukavica bili su najodgovorniji za funkcioniranje zarobljeničkog logora koji je od rujna 1993. do ožujka 1994. godine postojao na nogometnom stadionu u Bugojnu.

Vezani članci Stop zlostavljanju, ilustracija Dvije Ukrajinke organizirale mrežu prostitucije u BiH: Novačile djevojke, zlostavljale ih i prisiljavale da prodaju svoje tijelo Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti''

Gasal je u tom razdoblju bio na dužnosti upravitelja logora a
Kukavica je bio zapovjednik logorskog osiguranja.

Kako se navodi u optužnici, kroz taj logor prošlo je više od 300 osoba hrvatske nacionalnosti koji su bili zlostavljani te odvođeni na crte razdvajanja između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kao živi štit.

Istragom o zločinima u Bugojnu utvrđeno je uz ostalo da je jednom prilikom 13 zatočenika hrvatske nacionalnosti odvedeno iz logora u nepoznatom pravcu a njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Prikupljeni su i dokazi o mučenju skupine od šest zatočenika koje je bilo tako surovo da su petorica podlegla.

Tužiteljica Terzić najavila je da će tijekom dokaznog postupka o zločinima u Bugojnu svjedočiti 43 svjedoka te će biti iznesen veliki broj drugih dokaza o odgovornosti Gasala i Kukavice za ta nedjela.

Branitelji optuženih Sedan Kreho i Fadil Abaz ustvrdili su da
optuženi nisu krivi te najavili da će to i dokazati.

Ovjetnik Kreho je rekao da će tijekom iznošenja obrane nastojati dokazati da su zbivanja u središnjoj Bosni 1993. i 1994. godine bila posljedica "međunarodnog sukoba" koji su izazvali HVO, ali i Hrvatska vojske (HV).

Obrana je na početku suđenja zatražila da se taj postupak spoji s onim koji treba slijediti protiv još dvojice bivših časnika Armije BiH optuženih za zločine u Bugojnu - Enesa Handžića i Senada Dautovića.

Optužnica protiv njih dvojice potvrđena je ranije ovog tjedna a oni se terete da su kao vojni zapovjednik Bugojna odnosno pomoćnik zapovjednika brigade Armije BiH za sigurnost također odgovorni za ratne zločine nad Hrvatima s tog područja.

Gasal i Kukavica uhićeni su u ožujku 2007. godine a u pritvoru će ostati tijekom cijelog suđenja.