Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bok Palanječki u problemima

Selo nakon potresa prošarali duboki rasjedi, a njezina kuća doslovno tone: "Pukotina uz kuću duboka je najmanje tri metra, a dvorište je kao stepenište"

Aktualno Galerija Rasjedi u Boku Palanječkom - 1 Rasjedi u Boku Palanječkom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rasjedi u Boku Palanječkom - 2 Rasjedi u Boku Palanječkom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rasjedi u Boku Palanječkom - 3 Galerija 1/3 >>
Nakon šoka od potresa koji je razrušio Banovinu, problemi se samo nižu. Mečenčane su ''proslavile'' vrtače, a mjesto Bok Palanječki doslovce je izrezbareno rasjedima.

Uz kuću Ivane Panežić zemlja se doslovno rastvorila.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće"

"Na dan potresa rasjed se odmah rastvorio i vidjelo se da je relativno duboko. Rastvorilo se i dalje uz kuću, pa se dozidani dio jednostavno odvojio, što smo ubrzo srušili na svoju ruku jer smo se bojali da nekom nešto ne padne na glavu. Kuća trenutačno visi, nagnuta je prema cesti, a rasjed ide oko cijele kuće", govori Ivana, mještanka Boka Palanječkog, nedaleko od Siska.

Posljednjih tjedana s obitelji živi stotinjak metara od vlastitog dvorišta – jer u njega ne smije.

"Statičari su bili polovinom siječnja i kuća je dobila zelenu naljepnicu jer se niz rasjed vidjelo da temelj nije pukao. Mi smo uspjeli izmjeriti da je pukotina uz kuću duboka najmanje tri metra, a moguće je i više. Preporučili su pregled geomehaničara i oni su bili danas. Rekli su da u dvorište ne idemo, ali i da treba pregledati teren cijelog sela", govori Ivana.

Gotovo sve kuće u selu su potonule, a pukla je i lokalna cesta. Naslage pijeska u tlu oko kuće, kaže Ivana, duboke su tri do četiri metra. Dvorište joj je s vremenom postalo kao – stepenište.

"To je kao stepenice, svakim novim potresom sve veće i dublje. Ne idemo u kuću, pogotovo ne na kat jer su se stepenice počele opasno ljuljati. Sad smo u mobilnoj kućici koju smo dobili, a dotad smo bili u automobilu i po selu", govori Ivana te dodaje kako se potresa više uopće ne boji.

"Bojim se što će biti s ovim, na kakvom smo terenu, da cijelo selo ne počne propadati. Mjesto je sa svih strana okruženo Savom i moja je kuća do potresa bila na najvišem terenu, kao na brdašcu, a sad smo potonuli", opisuje.

Kuće u susjedstvu, kaže, također su potonule. 

"Dobrih desetak kuća je potonulo, ali nisu toliko kao moja. Ima jedna obitelj s dvoje djece, njima je rasjed prošao popola ispod same kuće",  kaže Ivana. 

Geomehaničari su joj danas rekli i kako oni više neće dolaziti te da Općina Martinska Ves, pod koju mjesto spada, treba prijaviti potrebu za timom geotehničara koji će detaljnije pregledati teren. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene