Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan grad u ruševinama

Alarm u Kijevu: "Rusi su pred velikim uspjehom prvi put nakon osam mjeseci, to bi potpuno ograničilo Ukrajinu"

Avdiivka - 1
Avdiivka - 1 Foto: Afp
Nakon što su u listopadu pokrenule ofenzivu, ruske snage su pred osvajanjem potpuno uništenog i strateški važnog grada Avdiivke u regiji Donbas.

Ruske trupe napreduju prema Avdiivki, stvarajući "kritičnu" situaciju za kijevske snage, upozorili su ukrajinski Telegram kanali, a spomenuti grad iz regije Donjeck mogao bi postati prvo značajnije naselje koje je Moskva zauzela u osam mjeseci.

Prošlog listopada Rusija je pokrenula ofenzivu kako bi osvojila Avdiivku koja se smatra ulazom u obližnji grad Donjeck koji su okupirali Rusi i koja je ključna u nastojanju Kremlja da preuzme kontrolu nad cijelom jugoistočnom regijom Donbasa.

Avdiivka - 1 Avdiivka - 6 Foto: Afp

Rusija je pretrpjela ogromne gubitke u opremi i vojnicima u onome što je Kijev opisao kao "slanje mesa u napad", ali ukrajinski Telegram kanali objavljuju pesimistične procjene o izgledima da će kijevske snage uspjeti zadržati grad.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedjelju da je "situacija u Avdiivki postala kritična", dodajući da su ruski borbeni zrakoplovi ušli u grad sa sjeveroistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije te se učvrstile u zgradama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

"To znači da su stotinama metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branitelja", stoji u objavi te se dodaje - "Odlučuje se o sudbini Avdiivke."

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u sjevernom predgrađu Avdiivke gdje su se ruske jedinice ukopale manje od milje od ulaza u grad. Ukrajinska 110. mehanizirana brigada i pridodane postrojbe bore se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

Avdiivka - 1 Avdiivka - 5 Foto: Afp

"Avdiivka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica iz herojske 110. brigade", stoji u objavi, ističući da je potrebno i streljivo, te da je "situacija kritična".

Dopisnik Wall Street Journala Yaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na X-u, nekadašnjem Twitteru, pišući da je sve vjerojatnije da će Avdiivka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bakhmuta u svibnju prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćio NORAD Ruski vojni zrakoplovi uočeni iznad Aljaske

Dodao je da je nedostatak streljiva uzrokovan odlukom američkog Kongresa o uskraćivanju daljnje vojne pomoći Ukrajini.

Leon Hartwell, viši suradnik u think tanku London School of Economics LSE IDEAS, rekao je da bi rusko zauzimanje Avdiivke moglo ojačati poziciju zapadnih skeptika koji zagovaraju smanjenje vojne i financijske potpore Ukrajini.

Avdiivka - 1 Avdiivka - 9 Foto: Afp

To bi također omogućilo ruskim snagama da konsolidiraju položaje oko Bakhmuta, olakšalo njihovu kontrolu nad autocestom između Donjecka i Kramatorska i općenito poboljšalo logističke mogućnosti Moskve u Donjecku.

"Gubitak Avdiivke ograničio bi sposobnost Ukrajine da pokrene protuofenzivne operacije protiv Rusije u Donbasu, a vraćanje grada, s obzirom na njegove zastrašujuće utvrde, predstavljalo bi iznimno izazovan zadatak", rekao je Hartwell za Newsweek.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nove tenzije Rusija pozvala na razgovor otpravnike poslova triju država: "Ako se dogodi sabotaža, odlučno ćemo djelovati"

"Rusija je uložila velika sredstva u zauzimanje Avdiivke, rasporedivši mnogo vojnika i vojne opreme u grad. Zauzimanje Avdiivke ima značajnu političku važnost za Putina, zbog hitne potrebe da se pokažu pobjede Rusije uoči predsjedničkih izbora i potencijalnog novog vala masovne mobilizacije vojnika", rekao je. 

Institut za proučavanje rata (ISW) priopćio je u nedjelju da su ruske snage napredovale istočno od Avdiivke s geolociranim snimkama od prethodnog dana koje pokazuju napredovanje duž autoceste H-20 istočno od grada.

Avdiivka - 1 Avdiivka - 3 Foto: Afp

Čedomir Nestorović, profesor geopolitike i islamskog biznisa na poslovnoj školi ESSEC u Singapuru, rekao je da pad financiranja, municije i oružja za Kijev, kao i problemi koje je imao u mobilizaciji, znače da postoji velika opasnost da Avdiivka padne uskoro.

"Čini se da Putin nema tih problema, tako da je vjerojatnost velika", rekao je za Newsweek, dodajući da je predsjednik Volodimir Zelenskij želio obraniti Avdiivku "bez obzira na cijenu" za razliku od svog vrhovnog zapovjednika Valerija Zalužnog.

"Ako Avdiivka padne, to će promijeniti rivalstvo između predsjednika i zapovjednika vojske — u korist potonjeg", rekao je. 

Aktualno Ponovo je smrdjelo u Zagrebu, građani u strahu: "Brinem se za djecu, dva dana ih nisam puštala van" Kanalizacija Kanalizacija Foto: Dnevnik Nove TV Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba Foto: Dnevnik Nove TV Zagađeni zrak u Zagrebu - 1 Zagađeni zrak u Zagrebu - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zagađeni zrak u Zagrebu - 2 Hrvatska Ponovo je smrdjelo u Zagrebu, građani u strahu: "Brinem se za djecu, dva dana ih nisam puštala van" 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene