Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastična promjena

Novi udarac za Putina - država saveznica okreće mu leđa, žele u američki tabor: "Moskva nas je iznevjerila"

Nikol Pashinyan i Vladimir Putin
Nikol Pashinyan i Vladimir Putin Foto: Afp
Nakon godina povezanosti Armenije i Rusije, čini se kako vlast iz Erevana želi uspostaviti bliže odnose sa SAD-om. Gubitak Gorskoga Karabaha, u kojemu Armenija nije ima podršku Kremlja, dodatno je pogoršao odnose između dviju zemalja.

Armenija se više ne može oslanjati na Rusiju kao glavnog obrambenog i vojnog partnera jer ju je Moskva više puta iznevjerila pa Erevan mora razmisliti o uspostavljanju bližih veza sa Sjedinjenim Državama i Francuskom, rekao je premijer Nikol Pašinjan.

Armenija, malena bivša sovjetska republika koja graniči s Gruzijom, Azerbajdžanom, Iranom i Turskom, dugo se oslanjala na Rusiju kao velikog saveznika, iako je Pašinjan naljutio Kremlj dovodeći u pitanje temelje saveza.

Pročitajte i ovo Novi Zakon o hrvatskom jeziku, ilustracija - 2 Lektorski dnevnik Donesen je Zakon o hrvatskom jeziku: Ča, kaj, što to zapravo znači?

"Moramo shvatiti s kim stvarno možemo održavati vojno-tehničke i obrambene odnose", rekao je Pašinjan za Armenski javni radio na pitanje o reformi armenskih oružanih snaga.

"Prije je taj problem bio jednostavan jer nije bilo tog pitanja i nije bilo poteškoća u stvaranju koncepta. Prije je 95-97 posto naših obrambenih odnosa bilo s Ruskom Federacijom. Sada to ne može biti i iz objektivnih i iz subjektivnih razloga", rekao je.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce

Pašinjan je dodao da bi Armenija trebala razmisliti o tome kakve bi sigurnosne veze trebala izgraditi sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Indijom i Gruzijom.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. Rusija se suočila s konkurencijom Sjedinjenih Država za dominaciju nad onim što su nekad bile sovjetske republike, a prije toga dijelovi Ruskog carstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

Pašinjan kaže da je Rusija iznevjerila Armeniju kada je Azerbajdžan pokrenuo munjevitu vojnu operaciju kojom je vratio kontrolu nad odcijepljenom enklavom Gorskog Karabaha, što je izazvalo bijeg etničkih Armenaca koji su tamo živjeli.

Rusija kaže da je Pašinjanov vlastiti neuspjeh u snalaženju u složenim rivalstvima na Južnom Kavkazu kriv za poraz etničkih armenskih boraca u Karabahu 2023.
Azerbajdžan je optužio Francusku da sije sjeme novog rata isporučujući oružje Armeniji, s kojom i Sjedinjene Države nastoje učvrstiti veze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene