Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Oprez u prirodi

Počela sezona krpelja, stručnjaci upozoravaju - cijepljenje najbolji lijek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz baltičke države Slovenija je jedna od europskih zemalja s najvećom učestalošću bolesti koju izazivaju zaraženi krpelji, pa je nacionalni institut za javno zdravlje na početku proljetne sezone ponovo izdao upozorenja građanima i turistima kako se zaštititi.

Premda liječnici stanovništvu koje živi u krajevima gdje je ovog nametnika najviše preporučuju cijepljenje, postotak cijepljenih protiv endemskog meningitisa koji iznosi 7 posto još je uvijek mali u odnosu na primjer na susjednu Austriju gdje ih je 80 posto.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Vrebaju posvuda Sezona je počela: Volite šetnju prirodom po lijepom vremenu? Šume i livade vole i krpelji

Svake godine u Sloveniji zabilježe nekoliko stotina slučajeva oboljelih od borelioze i meningitisa izazvanih ubodom krpelja, a prije dvije godine je oboljelo 15 ljudi na 100.000 stanovnika.

VIDEO Pripazite na ove male 'beštije': Kako se zaštiti od uboda!?

Necijepljenima se za odlazak u šumu u sezoni krpelja preporučuje nošenje primjerene odjeće kako krpelj ne bi došao na kožu, te korištenje repelenta, sredstva koje odbija krpelje.

Krpelji se aktiviraju kad se temperatura tla dovoljno poveća, a odgovaraju im blage zime i toplo proljeće. Budući da kod pripijanja na ljudsko tijelo koriste slinu s anestezijskim učinkom, njihov ubod ne izaziva bol, pa znaju ostati nezamijećeni više dana, kad se simptomi opasnih bolesti već počnu razvijati.

U slučaju meningitisa koji izaziva krpelj kod 10 posto slučajeva pojavljuju se trajna oštećenja i paraliza dijelova tijela, kod trećine oboljelih posljedice ostaju trajnima, a među njima su umor, manja koncentracija, te smetnje raspoloženja.

Stručnjaci upozoravaju da se frekvencija bolesti koje izaziva krpelj zadnjih desetljeća povećava, posebno u zemljama gdje je broj cijepljenih mali, te da tome pogoduju klimatske promjene, odnosno promijenjene vremenske prilike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene