Michelle Obama
Michelle Obama Foto: Chris Delmas / AFP

Bivša prva dama Michelle Obama, suparnik Bernie Sanders te istaknuti republikanac John Kasich udružili su snage kako bi pokazali jedinstvo u podršci demokratskom kandidatu za američkog predsjednika Joeu Bidenu u ponedjeljak, na uvodnoj večeri demokratske konvencije.


Na konvenciji koja se održava u Milwaukeeju predstavljena je široka koalicija protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Vezani članci Donald Trump Trumpizam nakon Trumpa: "Predaje zemlju i svijet u puno lošijem stanju nego što ga je naslijedio. To je njegova mračna ostavština" Nancy Pelosi Pelosi poziva na kazneni progon zastupnika koji su možda pomogli napadačima na Kongres

Bivša prva dama Michelle Obama predvodila je paradu govornika koji su se založili za Bidenovo predsjedništvo na četverodnevnoj virtualnoj konvenciji kako bi ga formalno imenovali za Trumpova demokratskog izazivača na američkim izborima 3. studenoga.

"Donald Trump je pogrešan predsjednik za našu zemlju, on tome nije dorastao", rekla je Michelle Obama u emotivnom obraćanju te dodala: "Iznošenje činjenice poput one da su crni životi važni u Bijeloj kući dočekano je s porugom.

Naša je ekonomija u raspadu zbog virusa koji je predsjednik predugo ignorirao. Svaki put kad gledamo prema Bijeloj kući i tražimo vodstvo ili utjehu ili neku vrstu odlučnosti, dobijemo kaos, podjele i potpuni nedostatak empatije. Posljednje četiri godine bilo je teško objasniti američkoj djeci", kazala je supruga bivšeg predsjednika, javlja CNN. 

"Kao odgovor na neviđeni skup kriza s kojima se suočavamo, potreban nam je neviđeni odgovor - pokret, kao nikada dosad, ljudi koji su spremni ustati i boriti se za demokraciju i pristojnost", rekao je pak Bernie Sanders.

Pandemija koronavirusa prisilila je demokrate da smanje okupljanje u Milwaukeeju i pretvore ga u dvosatni događaj s virtualnim govorima.

Konvencija je sadržavala rasprave s biračima iz cijele zemlje koji su opisali svoju borbu s virusom i suočavanje s padom ekonomije i zdravstva.

Počast žrtvama policijskog nasilja

Upućen je i poziv na široki obračun sa sustavnim rasizmom i policijskom brutalnošću nakon prosvjeda koji su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minnesoti ispod koljena bijelog policajca.

Govoreći iz Houstona, Floydov brat Philonise Floyd uveo je trenutak šutnje i odao počast ostalim crnim žrtvama policijskog nasilja.

"Dakle, na nama je da nastavimo borbu za pravdu. Naši postupci bit će njihova ostavština", rekao je Floyd.

Biden, koji je bio potpredsjednik za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame, u utorak će službeno biti nominiran za demokratskog izazivača Donalda Trumpa na izborima 3. studenoga. Bidenov govor o prihvaćanju kandidature u četvrtak zaključit će konvenciju.