Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

UHIĆEN NAVALJNI

Pljušte reakcije na potez ruskih vlasti: "Tražimo njegovo hitno oslobađanje!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo "trenutačno puštanje" na slobodu.

Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN).

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika odmazda Hakeri udarili na Rusiju zbog Navaljnog: "Imamo više stotina tisuća podataka" Sjećanje na Alekseja Navaljnog protiv 33 ljudi Na snagu stupile prve sankcije EU-a zbog smrti Alekseja Navaljnog

Navaljni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "poštuju prava Alekseja Navaljnoga" i u tvitu je zatražio njegovo puštanje. "Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava", dodao je Borrell.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je također na hitno oslobađanje Navaljnog i zatražio od EU-a da odgovori na njegovo uhićenje.

"Privođenje Navaljnog je još jedan pokušaj zastrašivanja demokratske oporbe u Rusiji. Ključan je brz i jednoznačan odgovor na razini EU-a. Poštivanje prava građana je temelj demokracije", napisao je Morawiecki na Twitteru.

"Pozivam ruske vlasti da hitno oslobode pritvorenika", dodao je.

Prije toga na oslobađanje Navaljnog i reakciju EU-a pozvale su Litva, Latvija i Estonija, pozivajući također na uvođenje "restriktivnih mjera" Rusiji.

"Potpuno je neprihvatljivo da su ruske vlasti privele Alekseja Navaljnog. Tražimo njegovo hitno oslobađanje", napisao je litavski ministar Gabrielius Landsbergis u tvitu.

"EU bi odmah trebala reagirati i ako on ne bude pušten, moramo razmotriti uvođenje restriktivnih mjera kao odgovor na ovaj besramni čin", dodao je.

"Počinitelji moraju odgovarati"

Jake Sullivan, budući savjetnik novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da Aleksej Navaljni, glavni ruski oporbeni čelnik uhićen u nedjelju u Moskvi, "mora odmah biti oslobođen".

"Navaljni odmah mora biti oslobođen, počinitelji tog skandaloznog napada na njegov život moraju odgovarati", upozorio je Sullivan koji će funkciju preuzeti 20. siječnja.

"Napadi Kremlja na Navaljnoga nisu samo kršenje ljudskih prava, već i uvreda ruskog naroda koji želi da se njegov glas čuje", bio je odlučan na Twitteru.

Nekoliko američkih zastupnika je također osudilo ovo uhićenje i pozvalo na oslobođenja Navaljnoga.

Aktualna američka vlada još nije reagirala na tu vijest.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene