Amerika je u stanju pripravnosti. Najavljeni su novi prosvjedi potpore Donaldu Trumpu, a iz Washingtona se javio Ivica Puljić, novinar Al Jazeere.


Ivica Puljić, novinar Al Jazeere, kaže da je u ostalim gradovima Sjedinjenih Država sve mirno, i svi su sretni što je to tako jer je bilo veliko iščekivanje hoće li se nešto dogoditi nakon brojnih prijetnji desničarskih skupina i organizacija.

Vezani članci Aleksej Navaljni SAD uveo sankcije Rusiji zbog trovanja Navaljnog Teorija zavjere Ameri imaju možda najluđu teoriju zavjere: ''Ovo nije pravi snijeg, već vladina zavjera!''

"Grad je kao pod opsadom, ovo je kao Zelena zona u Bagdadu. Naravno, ne cijeli grad, ali dio u kojem su Bijela kuća, Kongres, State Department i važni spomenici, sve je okruženo visokim ogradama", kazao je Puljić i dodao kako su pripadnici Nacionalne garde i svih vrsta policije na ulicama te je otežano kretanje gradom.

Kaže da je strah od oružanih prosvjeda opravdan i smatra da su danas odustali od prosvjeda jer su vidjeli što se dogodilo s onima koji su napali Kongres 6. siječnja. "Većina ljudi koja je prepoznata na snimkama je sada u zatvoru i sudi im se", kaže te dodaje kako FBI ima previše prikupljenih informacija da bi svi bili spokojni.

"Inauguracija je sveti dan u SAD-u i naravno da treba biti budan, naravno da treba biti oprezan", rekao je Puljić te istaknuo kako je cijeli program prilagođen sigurnosnoj, ali i epidemiološkoj situaciji pa će dio biti online, a neće biti parade od Kongresa do Bijele kuće.

Puljić kaže da je Donald Trump ljut, u Bijeloj je kući i stalno se sastaje sa svojim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem. "Priča se da bi mogao dati neka pomilovanja, pa čak i za one koji su napali Kongres 6. siječnja, no nemamo dovoljno podataka još o tome", kaže Puljić te dodaje kako će Trump vjerojatno ujutro otići iz Bijele kuće na Floridu.

Običaj je da predsjednik na odlasku dočeka novog predsjednika u Bijeloj kući te da zajedno popiju čaj i popričaju te zajedno odu na inauguraciju, no toga ovog puta neće biti, rekao je Puljić te dodao kako će na inauguraciji biti dopredsjednik Mike Pence.

"Gospodin Biden neće imati dobrodošlicu od strane Donalda Trumpa, ali hoće od većine američkih građana", zaključio je Puljić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr