Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stanovnici malog australskog grada Tamwortha u zadnjih su nekoliko mjeseci suočeni s neugodnom najezdom desetaka tisuća čvoraka, čiji izmet do ludila dovodi gradske vlasti, građane i posjetitelje.


Uprava Tamwortha najprije se čvoraka pokušala riješiti vodenim
topovima s jakim mlazom, zatim zasljepljujućim svjetlima reflektora, potom zaglušujućom bukom iz zvučnika, a pokušali su i s postavljanjem divovskih mreža, no bez uspjeha.

Vezani članci Kape za zmije Njihove zmije pravi su prinčevi i princeze, svaki dan imaju novu kapu Parenje zmija Kama sutra u divljini: Snimili zmije na djelu pa se čudili što sve izvode

Nedavno se netko dosjetio da se o grane stabala, posebno na ona koja čine drvored u glavnoj gradskoj ulici i koja čvorke privlače poput magneta, objese plastične zmije u živim bojama.

Gradonačelnik Tamwortha, gradića poznatog po festivalu country
glazbe, a odnedavno i po invaziji čvoraka, kao prvu točku dnevnog reda na nedavno održanom sastanku gradske uprave stavio je problem neumoljivih čvoraka. 

"Pokušajte ostaviti automobil pod jednim od stabala tijekom jednosatnog šopinga... kad završite, svojeg limenog ljubimca od izmeta vjerojatno nećete prepoznati", ispričao je novinarima jedan očajni stanovnik Tamwortha.

Pošast zvana 'najezda čvoraka' traje već mjesecima. Ornitolozi i
stanovnici polažu velike nade u to da će ružičaste, narančaste, zelene i crne plastične zmije obješene o grane stabala otjerati nezvane goste, unatoč tomu što nema čvrstih znanstvenih dokaza o njihovoj djelotvornosti, no po svemu sudeći stanovništvo je očajno. Ukoliko ne uspiju ni uz pomoć šarenih zmija, vlasti će pokušati upotrijebiti umjetnu maglu kako bi se ptice pokušale dezorijentirati.

Kako su izvijestili iz gradske uprave, za sada još nije planiran
angažman snajperista.