Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju s Jevgenijom

Pitanje na koje kći Julije Timošenko nije htjela odgovoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je, nakon tri godine zatvora, na slobodu puštena bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, njezina je kći Jevgenija u intervjuu opisala dramatične trenutke susreta s majkom, ali i što će biti dalje.

U dramatičnim scenama prije nekoliko dana, heroina ukrajinske revolucije i bivša premijerka Julija Timošenko puštena je na slobodu nakon što se parlament usuglasio o toj odluci.  Istog je časa otišla na kijevski glavni trg kako bi prosvjednicima pružila potporu te im uz ohrabrujuć govor zahvalila što su joj pomogli izboriti slobodu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

Kćerka bivše premijerke Jevgenija Timošenko, koja je tijekom govora stajala iza svoje majke na pozornici na Majdanu, za Independent.uk je rekla: 'Bila sam iznenađena što je iz zatvora direktno otišla ondje', rekla je 34-godišnja Jevgenija te dodala kako je upravo to bila ispravna odluka, 'zahvaliti se ljudima i tražiti njihov oprost za sve političke pogreške koje je učinila'. 

Julija Timošenko i Angela Merkel razgovarale telefonski, kancelarka joj dala podršku

Također je rekla kako je taj događaj bila kruna svega što se u ta posljednja 24 sata događalo, a ujedno i najstresniji dan u njezinom životu.

Njezina je majka bila u strogo čuvanom Kharkivu. Nakon 'svrgavanja' predsjednika Janukoviča s vlasti od strane prosvjednika, njezina se obitelj počela bojati za njezin život. 'Znala sam da će taj režim jednom završiti, no sve dok vlastitim očima nisam ugledala svoju majku, bila sam iznimno zabrinuta. Kad sam je ugledala na aerodromu u Kijevu, osjetila sam toliku sreću i olakšanje, još uvijek ne mogu vjerovati da je to istina', rekla je Jevgenija koja je sa svojom majkom provela nekoliko sati prije nego su posjetila Majdan.

Na pitanje hoće li se njezina majka vratiti na mjesto premjerke koje joj je pripadalo prije odlaska u zatvor, na koji je osuđena zbog zloupotrebe položaja, Jevgenija nije htjela odgovoriti.

Julija Timošenko nakon izlazka iz zatvora nazvala Jakova Sedlara

Svi njeni saveznici, uključujući privremenog predsjednika Oleksandra Turčinova, dobili su ključne položaje u novoj, privremenoj ukrajinskoj vladi. Uspjeh Julije Timošenko ovisi o tome kako će se uhvatiti u koštac s ruskim invazijama na Krimu, problem za koji je Julija već izdala prijedlog akcijskog plana u pet točaka kao odgovor na prijetnje. 'Moja majka radi puno radno vrijeme kako bi osigurala ishod iz krize za sve Ukrajinace, kako bi ostvarili financijsku pomoć te održali nove izbore', rekla je Jevgenija.

Reakcije na povratak njezine majke na političku scenu su različite, mnogi Ukrajinci traže da novi vođa ne bude povezan s korupcijom na bilo kakav način, žele da na vlast dođe netko 'potpuno čist'.

Jevgenija Timošenko je na pitanje o tome koliko je sretna, te koliko je zapravo htjela da joj se majka vrati u prve redove borbe, uzdahnula i rekla 'Znam da je to njezina misija, to je borba njenog života', rekla je Jevgenija.

Nakon puštanja na slobodu, 'žena Narančaste revolucije', kako je mnogi nazivaju, telefonskim je putem rezgovarala s američkim podpredsjednikom Joeom Bidenom te se osobno srela sa šeficom vanjskih poslova EU, Catherine Ashton koja je prošlog tjedna posjetila Ukrajinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene