Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne zanima nas tko, nego kako'

Picula o ruskim izborima: Nisu bili pošteni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ustanovili su na ruskim predsjedničkim izborima mnogo manjkavosti i ti izbori nisu bili pošteni, rekao je voditelj misije OESS-a Tonino Picula.

Ruski premijer Vladimir Putin, kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, izabran je u nedjelju sa 64 posto glasova u prvome krugu, prema rezultatima središnjeg izbornog povjerenstva. 'Nas ne zanima tko, nego kako, to je zadatak OESS- a, a mi smo u tome 'kako' našli mnogo manjkavosti', rekao je Picula.

Bit promatračke misije OESS-a je promicati demokratske standarde, ustanoviti nepravilnosti i upozoriti kako bi se one ubuduće ispravile. Na 'predsjedničkim izborima u Rusiji ustanovili smo ozbiljne manjkavosti u izbornom procesu, ti izbori nisu bili fer bez obzira na pojedine inovacije', rekao je Picula. Inovacije su nadzorne kamere, njih 180.000 na 90.000 birališta, osim bolnica, vojarni i brodova.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici "Pomno pratimo" Ukrajinska akcija izazvala Rusiju: "Bilo bi izrazito opasno da NATO to učini" Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!"

>> Putin u suzama pred 110.000 pristaša!

Pokazalo se da uvođenje te videoopreme nije dok kraja uklonilo izborne sumnje, rekao je Picula i ocijenio da bi mnogo efikasniji bili promatrači. S time u vezi naglasio je da je predsjedničke izbore pratilo 50.000 domaćih promatrača što je pet puta više nego na parlamentarnim izborima 4. prosinca. To povećanje broja promatrača je 'izraz građanskog bunta izborima od 4. prosinca', rekao je Picula.

Picula: Televizija je bez sumnje promovirala bivšeg premijera

Nakon parlamentarnih izbora oporba i njezini pristaše održali su dotad neviđene prosvjede protiv premijera Putina s kakvima se on nije susreo u 12 godina na vlasti. 'Posao OESS-a ne završava objavom privremenih ocjena nego i izradom konačnog izvješća koje uključuje i preporuke određenoj vladi što bi trebalo učiniti da se otklone uočene mane i nedostatci', objasnio je. Promatrači su obišli više od tisuću birališta u Moskvi i drugdje i za razliku od izbornoga dana kada je bilo nepravilnosti, ustanovili da je pravi problem nastao pri zatvaranju birališta i brojanju glasova.

Gotovo na trećini biračkih mjesta bilo je problema kao što su neupotrebljeni listići, neuređeni birački spiskovi, dodatni izborni listići. Nepravilnosti je bilo i pri glasovanju po kućama, a i znatan broj izbornih komisija nije bio dobro pripremljen, rekao je voditelj misije OESS-a. Problema nije bilo samo pri zbrajanju rezultata već i pri registraciji kandidata kojima nije lako zadovoljiti neujednačene, samovoljne odrednice ruskog zakonodavstva. Te odrednice ograničuju broj natjecatelja.

>> Putin prema prvim rezultatima dobio 61,8 posto glasova, optužbe za prijevaru

Možda zbog skupoće oglašavanja i veličine zemlje (Rusija je površinski najveća zemlja na svijetu), televizija je najjači, dominantan medij, a ona je 'bez ikakve sumnje snažno promovirala bivšeg premijera, njega kao premijera i njega kao kandidata', rekao je Picula. Svi ostali kandidati u nepovoljnijem su položaju, rekao je i dodao da uporaba državnih resursa ide u prilog vodećem kandidatu te da mnogi lokalni dužnosnici bilo po vlastitoj incijativi ili iz drugih motiva naginju u korist Putina. Ruske predsjedničke izbore pratilo je više od 200 OESS-ovih promatrača među kojima je bilo pet parlamentaraca, rekao je Picula i objasnio da je Moskva ta koja je ograničila njihov broj.

Piculu je za voditelja promatračkoga izaslanstva Parlamentarne skupštine OESS-a imenovao predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Petros Efthymiu, a predsjedatelj OESS-a i irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore odredio je Piculu za posebnoga koordinatora za cjelokupnu promatračku misiju OESS-a. Misiji OESS-a priključili su se i promatračka izaslanstva Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene