Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predviđanja bila točna

Putin prema prvim rezultatima dobio 61,8 posto glasova, optužbe za prijevaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin, ponovno će u predsjedničku stolicu. Prema prvim rezultatima s birališta, osvojio je 61,8 posto glasova birača, objavio je ruski centralni izborni stožer.

Birališta u Rusiji su zatvorena u 20 sati po lokalnom vremenu, odnosno 18 sati po srednjeeuropskom vremenu. Do 15 sati po ruskom lokalnom vremenu, na izbore je izašlo 47,6 posto birača.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar

Po podacima državnog centra za istraživanje javnoga mnijenja VTsIOM-a, Putin je osvojio 58,3 posto glasova na nedjeljnim izborima. Druga objavljena izlazna anketa, zaklade FOM, Putinu daje 59,3 posto glasova. Rezultati ovih anketa u skladu s predizbornim anketama koje su Putinu davale oko 60 posto glasova.

Kandidati na izborima  su čelnici četiri parlamentarne stranke - Vladimir Putin iz Jedinstvene Rusije, Genadij Zjuganov iz Komunističke partije, Sergej Mironov iz Pravedne Rusije, Vladimir Žirinovski iz Liberalne demokratske stranke Rusije i neovisni kandidat Mihail Prohorov.

Putinov najbliži protukandidat Genadij Zjuganov osvojio je prema prvim rezultatima tek 17,8 posto glasova. Treći je po prvim rezultatima Vladimir Žirinovski s 8 posto glasova, a Mihail Prohorov i Sergej Mirnov osovojili su tek po 7,57 i 3,69 posto glasova.

>> Putin: 'Pobjeda mi je u genima!'

Broj kršenja izbornih pravila je velik, ocjenjuju promatrači a organizacija Golos smatra da ih ima koliko i na predsjedničkim izborima 2008. 'U biti se ništa nije promijenilo', rekao je jedan od čelnika te nevladine organizacije Grigorij Melkonjanc.

'Pokušavaju raditi tiho, ali ne uspijevaju', dodao je, kako prenosi agencija Interfax.

Novinar agencije France Pressea vidio je na Močvarnom trgu u Moskvi više od stotinu autobusa kojim su u prijestolnicu stigle tisuće mladih ljudi iz drugih krajeva Rusije. Te osobe nisu htjele reći tko im je organizirao putovanje, ali su rekle da su došle samo kako bi glasovale za Vladimira Putina. Izborni zakon omogućuje građanima da glasuju na biračkom mjestu izvan prebivališta, što, upozorava oporba, olakšava prijevaru.

Predsjednik moskovskog izbornog povjerenstva Valentin Gorbunov odbacio je te optužbe, ocijenivši da su oni koji ih iznose vjerojatno plaćeni, posluživši se riječima vlasti koja smatra da oporbu financira Zapad.

Kako bi spriječio zlouporabu Putin je naredio da se na birališta postavi 180.000 web-kamera, po dvije na svako biralište - kako bi svatko mogao izravno pratiti tijek izbora na internetu.

Protivnici planiraju izaći na ulicu u ponedjeljak navečer kako bi zatražili 'poštene izbore' i 'Rusiju bez Putina'.

>> Putin: Izaberite me za predsjednika i vratit ću vam zimsko vrijeme

Tonino Picula predvodi promatrače OESS-a

Izbore prati 600 međunarodnih promatrača. Promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predvodit će Tonino Picula, potpredsjednik parlamentarne skupštine OESS-a i član saborskoga izaslanstva u toj skupštini. Promatračkoj misiji OESS-a priključit će se i promatračka izaslanstva Europskoga parlamenta i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Ovi su izbori zanimljivi i novinarima, a akreditirano ih je više od 4.000 novinara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene