Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peru bi mogao nadmašiti Kolumbiju kada je riječ o proizvodnji kokaina, ukoliko politika njezina iskorjenjivanja i dalje bude spora kao do sada, izvijestio je UN-ov Međunarodni odbor za kontrolu narkotika.


U godišnjem izvješću Odbora stoji kako je područje na kojemu se uzgaja koka u Južnoj Americi tijekom 2008. smanjeno na 167.600 hektara, što je za oko 8 posto manje nego prethodnih godina. Od toga na Kolumbiju otpada 48,3 posto, a tu zemlju slijedi Peru s 33,5 posto. No u Kolumbiji se njezin uzgoj postupno smanjuje, a u Peruu je u porastu.

>> Nova 'dosjetka' iz Kolumbije: Kokain u ružama

'Ako peruanske vlasti ne poduzmu oštrije metode uništavanja i kontrole uzgoja koke, zemlja bi, tijekom idućih pet do deset godina, mogla postati najveći proizvođač kokaina među zemljama Latinske Amerike', rekao je član Odbora Camilo Uribe, iznoseći podatke iz izvješća na sastanku u Bogoti. Kolumbija je tijekom 2008. proizvela 430 tona kokaina, a Peru 302 tone. Treći najveći proizvođač ove opojne droge u Latinskoj Americi je Bolivija. (Hina)

Vezani članci Marihuana u autu, ilustracija Uhvaćen na parkingu trgovačkog centra: 24-godišnjak u autu skrivao deset vrećica marihuane i kokaina Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati''