Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisegnuo novi izraelski predsjednik Shimon Peres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji izraelski zamjenik premijera Shimon Peres prisegnuo je za devetog predsjednika Izraela na svečanosti u Knessetu u Jeruzalemu.

Peres je izabran za predsjednika 13. lipnja nakon što je dobio najveći broj glasova u parlamentu i nadmašio svoje dvoje protivnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Shimon Peres novi izraelski predsjednik Slika nije dostupna Shimon Peres istaknuo kandidaturu za predsjednika države

Novi izraelski predsjednik, bivši premijer, obvezao se da će "vjerno služiti državi, njezinim zakonima i da će po svojoj savjesti ispunjavati svoje dužnosti".

Peres je rekao da se neće prestati boriti za mir s Palestincima, makar to podrazumijevalo i povlačenje s teritorija osvojenih u šestodnevnom ratu 1967., čemu se protivi velik dio Izraelaca.

Svečanost prisege popraćena je demonstracijama izraelskih desničara ispred Knesseta.

Peres zamjenjuje Moshea Katzava, koji je podnio ostavku prije dva tjedna nakon sedmogodišnjeg mandata zbog seksualnog skandala.

Na izboru su Peresu čestitali bivši američki predsjednik Bill Clinton i supruga Hillary, bivši britanski premijer Tony Blair i papa Benedikt XVI.

Očekuje se da će Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1994., uspjeti povratiti ugled dužnosti predsjednika hebrejske dražve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene