Jednom 49-godišnjem muškarcu, brazilski su liječnici dijagnosticirali 'patološku darežljivost'.


Neimenovanom muškarcu iz Brazila koji je imao moždani udar, liječnici su dijagnosticirali 'patološku darežljivost' nakon čega su mu simptomi 'nenormalne nesebičnosti' počeli remetiti svakodnevno funkcioniranje, piše NBC News.

Prije nego je doživio moždani udar, muškarac je bio vrlo odgovoran poduzetnik, no nakon udara je počeo trošiti svoj novac na djecu s ulice. Naime, počeo im je kupovati bombone, sokove, voditi ih u restorane s brzom hranom. 'Da supruga ne pazi neprestano na njega, on bi stalno bio u dugovima', navodi se u izvještaju časopisa Neurocase.

>>
Izgubio svijest kao Amerikanac, probudio se kao Šveđanin!

Nažalost, nekad uspješan poduzetnik nije sposoban ponovno se vratiti na posao u svoju tvrtku koja se bavi proizvodnjom domaćeg pomfrita. Posao mu je propao jer je veći dio onoga što je stekao –poklonio.

Darežljivi poduzetnik je shvatio kako njegovo ponašanje utječe na cijelu obitelj, pa zato često kaže: 'Gledao sam smrti u oči, sada želim drugačije živjeti'. Zbog toga što mu je darežljivost utjecala na poslovno rasuđivanje, obiteljske financije i na kraju na sam posao, liječnici su njegovu darežljivost okarakterizirali kao patološku.

Poremećaj je sličan poremećajima kompulzivnog ponašanja (npr. kupnja) ili kockanja, kažu autori.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Skandal nad skandalima: Starije i ugrožene "cijepili" praznim špricama, pokrenuta hitna istraga Dijete, ilustracija Strava u BiH: Pala skupina kriminalaca koji su djecu tjerali da prose po zemlji

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook