Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Narodna skupština Republike Srpske u utorak je u Banjoj Luci usvojila deklaraciju kojoj je ocijenila da Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak djeluje protivno Ustavu BiH.


Od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) zatražena su "dodatna jamstva" za zaštitu ustavne pozicije RS i prava Srba kao konstitutivnog naroda.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Da me Lajčak smjeni pogurao bih se s vojnicima, a novinari bi to snimili' Slika nije dostupna Lajčak podupro Dodikov zahtjev da se u parlamentu prihvati RS

U nastavku izvanredne sjednice, započete u ponedjeljak, Parlament RS je na temelju ranijih prijedloga četiri političke stranke koje okupljaju Srbe, kao zajednički dokument, prihvatio razmjerno blagi tekst izjave kojom se nedavne Lajčakove odluke ocjenjuju protuustavnim.

Izostalo je, međutim, odlučivanje o konkretnim mjerama, poput ostavki srpskih predstavnika u tijelima vlasti BiH, što je bila prijetnja koju je ranije najavio predsjednik Vlade RS Milorad Dodik.

On je u svom uvodnom izlaganju pred zastupnicima u ponedjeljak ustvrdio kako je odluka o izmjenama Zakona o Vijeću ministara BiH, koju je nametnuo Lajčak, otvorila put marginalizaciji i preglasavanju Srba u središnjim tijelima vlasti BiH.

Predlažući prekid sjednice nakon usvajanja deklaracije, predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić najavio je u utorak kako će se sačekati ishod zasjedanja Upravnog odbora PIC-a, koje se održava u Sarajevu.

Ovisno o ishodu tog zasjedanja odnosno o tome hoće li biti uzet u obzir zahtjev da PIC "zaštiti interese RS" entitetski bi parlament idućeg tjedna mogao nastaviti započetu pa prekinutu sjednicu i ponovo raspravljati o Lajčakovim odlukama i mogućim odgovorima na njih, pojasnio je Radojičić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju