Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je danas optužio veleposlanike u BiH zemalja članica Europske unije da se ponašaju izvan diplomatskih okvira ponašanja.


Veleposlanici u BiH zemalja članica Europske unije u subotu su se zajedničkim priopćenjem oštro usprotivili nedavnoj Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske kojom se odbacuje neovisnost Kosova i prijeti raspisivanjem referenduma o statusu Republike Srpske.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik: Odbiti Lajčakove odluke Slika nije dostupna Političari iz RS napustit će institucije BiH bude li kazni zbog reformi policije

Komentirajući takav stav veleposlanika zemalja članica Europske unije Dodik je u Banjoj Luci izjavio kako je "priča veleposlanika u BiH već odavno izvan diplomatskih okvira ponašanja".

Dodik je to rekao pri povratku u Banju Luku iz Trebinja gdje se neočekivano, u mjestu Crkvine kod Trebinja, sastao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Miroslavom Lajčakom što je njihov prvi susret nakon što je u četvrtak, 21. veljače, parlament Republike Srpske usvojio rezoluciju kojom se najavljuje mogućnost raspisivanja referenduma o statusu tog entiteta, odnosno o neovisnosti Republike Srpske po ugledu na neovisnost Kosova. 

Lajčak je nakon sastanka s Dodikom izjavio kako "proglašenje Kosova ima značajnog utjecaja na ozračje u regiji, ali je europska budućnost u rukama BiH, koja ni po jednom pitanju ne zavisi od Kosova.".