Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pariz poziva Srbiju da ne dovodi u pitanje svoj europski izbor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je pozvala Srbiju da ne dovodi u pitanje izbor srpskih birača sklonih europskoj budućnosti, dok sporazum o suradnji EU-Srbija nije potpisan zbog protivljenja premijera Vojislava Koštunice.

"Nadamo se da izbor srpskih birača od nedjelje za europsku budućnost neće biti doveden u pitanje", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pascale Andreani.

Pročitajte i ovo Plakat SDP-a Parlamentarni izbori Što mislite o zabavnoj strani kampanje? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Pitali smo vas Što očekujete od nove vlasti? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Spremni smo potpisati privremeni sporazum čim to bude moguće", naglasila je francuska glasnogovornica izrazivši žaljenje zbog odgode potpisivanja i naglasivši da je poziv "Europske unije Srbiji i dalje valjan".

Europska komisija je jučer potvrdila da sporazum o suradnji neće danas biti potpisan i izrazila žaljenje zbog "Koštuničina
opstruiranja".

Europska unija predložila je 28. siječnja, nekoliko dana prije drugog kruga srbijanskih predsjedničkih izbora, da sporazum koji potvrđuje namjeru Srbije da se jednog dana pridruži EU, bude potpisan 7. veljače.

Nakon što je u nedjelju ponovno izabran proeuropski predsjednik Boris Tadić i zelenog svjetla EU u ponedjeljak misiji zaduženoj za praćenje neovisnosti Kosova, Koštunica je sporazum nazvao prijevarom.

On je odbio okupiti vladu za davanje zelenog svjetla potpisivanju sporazuma. Koštunica drži kako se time Srbiju želi potaknuti da potpiše suglasnost za neovisnost Kosova, čemu se srpski čelnici i dalje protive.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene