Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti odnosi

Pariz: Gadafijev poziv na džihad protiv Švicarske neprihvatljiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poziv libijskog čelnika Moamera Gadafija na džihad protiv Švicarske neprihvatljiv je, objavilo je u petak francusko ministarstvo vanjskih poslova te ocijenilo da se libijsko-švicarski spor mora riješiti pregovorima.

'Takve su riječi neprihvatljive. Libija i Švicarska moraju razmirice riješiti pregovorima', rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero. Dodao je da Pariz 'podržava napore Europske unije u tom smislu'. Libijski vođa pozvao je u četvrtak da se povede džihad (sveti rat) protiv Švicarske koja je u studenome referendumom zatražila mišljenje birača o zabrani gradnje minareta te se za zabranu izjasnilo njih 60 posto.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

Libija i Švicarska u sporu su od ljeta 2008., kada su švicarske vlasti uhitile Gadafijeva sina Hanibala zbog navodnog zlostavljanja posluge. Libijske su vlasti na takav potez odgovorile uhićenjem dvojice poslovnih ljudi iz Švicarske. Odnose dviju država opterećuje i schengenski režim što ga Švicarska primjenjuje iako nije članica Europske unije te tako nameće vize i libijskim građanima.

Libija je u veljači uzvratila uvođenjem viza za sve Europljane, zbog čega se u slučaj uključila i Europska unija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene