Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paravojske koje podržavaju Sjedinjene Države objavile su u nedjelju da su osvojile najveće naftno polje u Siriji u ofenzivi protiv Islamske države (IS) na istoku te bliskoistočne zemlje.


Sirijske demokratske snage (SDF) otkrile su kako su u ranim satima preuzele kontrolu nad naftnim poljem al-Omar na istočnoj obali Eufrata.

Vezani članci Vojnikinja SDF-a slavi eliminaciju zadnjeg uporišta ISIS-a (Foto: AFP) Zadnji dani krvavog kalifata koji je ne tako davno u crno zavio cijeli svijet: Islamska država upravo je izgubila svoje posljednje uporište Shamima Begum (Foto: AFP) Ministar izložen kritikama: U izbjegličkom kampu umrla beba tinejdžerice koja se pridružila IS-u

Ono se nalazi oko deset kilometara sjeverno od grada al-Mayadina koji su vladine snage i njezine saveznice osvojile ranije ovog mjeseca. Taj je grad postao snažna baza militanata IS-a nakon što su ih sirijske proameričke snage protjerale iz Rake.

Rusija je tu koaliciju predvođenu SAD-om optužila da je Raku "izbrisala s lica Zemlje", kao što su SAD i Velika Britanija bormardiranjem uništile njemački grad Dresden 1945.

Rusko ministarstvo obrane, koje je i samo često moralo odbacivati optužbe aktivista i zapadnih političara zbog bombardiranja sirijskih civila, smatra kako se Zapad žuri pružiti financijsku pomoć Raki, nekadašnjoj prijestolnici Islamske države u Siriji, kako bi sakrila svoje ratne zločine.

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, priopćio je kako je prije sukoba u Siriji u Raki živjelo oko 200 tisuća ljudi, no da ih je ostalo samo 45 tisuća.

Snage potpomognute SAD-om su pobjedu nad Islamskom državom u tom gradu objavili prošlog tjedna nakon četiri mjeseca borbe. (Hina)