Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Raki su otkriveni 'zatvori smrti' u kojima je Islamska država mogla držati tisuće zatvorenika u isto vrijeme.


Reporter Stuart Ramsay posjetio je jezivi zatvorski kompleks u Raki, glavnom gradu Islamske države u Siriji, u kojima je Islamska država mogla držati tisuće zatvorenika u isto vrijeme. Njegove riječi prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Napad u Iranu Krvavi napad u Iranu, u svetištu ubijeno 15 ljudi: "Neprijatelji imaju projekt, ovo neće proći bez odgovora!" Slika nije dostupna Paravojske u Siriji tvrde: U ofenzivi protiv Islamske države osvojili smo najveće naftno polje u Siriji

"U središtu Rake nalazi se glavni nogometni stadion. Ondje se održavaju pobjedničke proslave, ali tijekom vladavine terorizma islamske države postao je sinonim za smrt. Rijetki su posjetili ovo mjesto. Skupina vojnika rekla mi je da ih slijedim kroz ruševine zgrade kako bi razumio užas straha tog mjesta.

Dok sam se spuštao u dugi tamni hodnik, vojnici su rekli da je to 'zatvor smrti'. Prvi dio bio je za žene. Dalje prema dolje nalazio se dio za muškarce. To je bio ogroman kompleks koji može držati između 500 i čak tisuću zatvorenika odjednom.

Zatvorske ćelije su različite veličine - neke su velike za smještaj veće skupine zatvorenika, ostale su sitne komore na nekoliko metara kvadratnih. Jedna je bila sitna kutija za izuzetnu kaznu. Otkriveni prije samo nekoliko dana, zatvori su bili strašno nesigurni dok smo prolazili kroz njih. Vojnici su mi rekli da se držim na čvrstim površinama i izbjegavam vreće koje leže na podu.

U nekim ćelijama na zidovima stajale su pisane poruke osuđenih upućene njihovim obiteljima, zapravo njihov posljednji oproštaj. Jedna velika ćelija bila je rezervirana za borce Islamske državne. Vojnici su mi rekli da je bilo koji borac koji je pokušao napustiti pustinju ili je izrazio želju za napuštanjem završio ovdje.

Na zidovima su stajala imena muškaraca iz mnogih zemalja, te ogrebotina na zidu Abu Sa'eed Britani. Datum je 24. veljače 2016. godine, a ogrebotine na zidu pokazuju koliko je dugo bio zadržan. Ako je to bio on, također je bio poznat kao Omar Hussain, koji je ranije radio kao zaštitar u supermarketu te putovao u Siriju kako bi se pridružio IS-u 2014. godine. Možda je upravo ovdje umro.

Dok su zatvorenici ispitivani i obrađivani duž hodnika, počinje pravi horor. U jednoj komori ostala su još dva metalna kreveta. Tu su zatvorenici bili vezani i mučeni elektrošokom. Ali najgore tek dolazi. Sljedeća su vrata bila vezana za utege strojeva koji su saginjali njihova tijela unatrag, a možda i lomili leđa.

U anti-sobi su visili na kukama i bili spaljivani. Uznemireni i u agoniji, izvučeni su na dnevnu svjetlost i nogometni stadion. Tamo su pogubljeni. Ovo je najgore mjesto u kojem sam ikad bio i najstrašniji zatvor u Islamskoj državi", piše Sky News.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju