Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30.000 barela na dan

Islamska država preuzela kontrolu nad jednim od najvećih naftnih polja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Džihadisti Islamske države (IS) preuzeli su u četvrtak kontrolu nad naftnim poljem Al Omar na istoku Sirije, jednim od najvećih u zemlji, nakon povlačenja suparničkih boraca, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

lS sada nadzire većinu naftom bogate pokrajine Deir Ezora gdje je Al Omar te većinu naftnih polja na tom području, navodi ta nevladina organizacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima (Foto: AFP) - 1 zarobili pilota Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima: Sirija i saveznici gotovo svakodnevno bombardiraju Idlib

Prije pobune protiv režima koja se prije tri godine prometnula u građanski rat, ovo polje je proizvodilo gotovo 30.000 barela nafte na dan.

Sirijske islamističke skupine odbacuju 'kalifat': 'Uvjeti za osnivanje kalifata nisu ispunjeni'

U studenome 2013. Fronta al Nosra, sirijski ogranak Al Kaide i saveznik pobunjenika u borbi s režimom, zauzeo je to polje i nakon toga "prodavao 10.000 barela na dan", navodi SOHR.

No s napredovanjem IS-a, neprijatelja Al Nosre i pobunjenika, skupina je postupno preuzela nadzor nad Deir Ezorom i nad naftnim poljima.

Velik grad u pokrajini Deir Ezoru, Al Majadin pao je u četvrtak u ruke IS-a koji sada kontrolira gotovo čitavu pokrajinu.

IS, skupina koju optužuju za najgore zločine, napose za smaknuća pa i razapinjanja, objavila je 30. lipnja da je uspostavila islamski kalifat, ali većina islamističkih skupina u regiji ne priznaje tu tvorevinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene