Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa primio Sarkozyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. dočekao je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja ispred papinske biblioteke apostolske palače u Vatikanu u kojoj su zatim 25 minuta razgovarali u četiri oka o, kako se doznaje, međunarodnim odnosima, Europi i društvenim prilikama, te o diplomatskoj ulozi Svete Stolice u kriznim područjima.

"Vaš francuski je jako dobar, gdje ste naučili naš jezik Sveti Oče", prvo je pitanje postavio Sarkozy prije početka razgovora u četiri oka, a Papa je jednostavno odgovorio: "U školi". Nakon toga su fotoreporteri i novinari izašli iz prostorije u kojoj su ostali Papa i Sarkozy.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un ide u Rusiju Putin na korak do sporazuma od kojeg strahuje svijet: Moskva i Pjongjang kuju pakleni plan Slika nije dostupna Sarkozy i Putin pronašli zajednički jezik?

Francuski predsjednik stigao je u Vatikan s 10 minuta zakašnjenja, u pratnji deset automobila.

Poslije razgovora s Benediktom XVI., Sarkozy je razgovarao s
vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom, a poslije podne će u bazilici svetog Ivana Lateranskog prisustvovati svečanosti preuzimanja titule kanoničkog posjedovanja bazilike. Ta titula je tradicionalno rezervirana za francuske šefove države.

Obred kojem će prisustvovati Sarkozy ne predviđa misu, već
jednostavnu liturgiju. Tu promjenu uveo je vatikanski protokol s obzirom na to da se Sarkozy nedavno rastao od svoje supruge Cecilije.

Tijekom boravka u Rimu francuski predsjednik sastat će se s
talijanskim premijerom Romanom Prodijem i španjolskim premijerom Joseom Zapaterom a tema razgovora bit će moguće osnivanje Mediteranske unije. Sarkozy će se sastati, kako je najavljeno, i s talijanskim predsjednikom republike Giorgiom Napolitanom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene