Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U suprotnosti s potpunim opovrgavanjem

'Papa je bio u Hitlerovoj mladeži protiv svoje volje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papin glasnogovornik Federico Lombardi rekao je u srijedu da je Benedikt XVI. bio prisiljen učlaniti se u Hitlerovu mladež, što je u suprotnosti s prijašnjim Papinim potpunim opovrgavanjem članstva.

'On to nije osobno birao', objasnio je Lombardi na konferenciji za novinare u Betlehemu i dodao da su po nacističkoj uredbi svi mladi morali u Hitlerjugend. Lombardi se u Izraelu bori protiv kritika na račun Pape Nijemca i njegove navodne nacističke ratne prošlosti. U utorak je novinarima rekao da 'Papa nikad nije bio u Hitlerovoj mladeži. Nikad, nikad, nikad'. U srijedu je to pokušao objasniti i rekao da je pretkraj rata današnji papa Benedikt XVI. zajedno sa svim školskim kolegama morao ući u pomoćne protuzrakoplovne snage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika rasprava u Njemačkoj Hoće li ponovno oživjeti Hitlerovo omiljeno mjesto? Slika nije dostupna Strašni zločini Prije 75 godina krenuo je prvi vlak smrti - Ukupno je ubijeno 1,1 milijun ljudi

'Ponavljam ono što sam rekao, u njegovu životu činjenica da je bio unovačen u Hitlerovu mladež ne igra nikakvu ulogu. Taj doživljaj nije za njega imao važnost', rekao je Lombardi u Betlehemu tijekom Papina posjeta Pojasu Gaze. Pitanje Papine ratne prošlosti posebno je važno u Izraelu, a odnosi židovske države s Vatikanom napeti su i zbog spora oko držanja pape Pija XII. u holokaustu, kao i zbog njegove odluke iz siječnja ove godine da u crkvu vrati izopćenoga biskupa koji niječe holokaust.

Papa se u utorak našao na udaru snažnih kritika izraelskih vjerskih i političkih dužnosnika koji mu zamjeraju da je u govoru u muzeju sjećanja na holokaust Yad Vashemu bio previše neutralan, nesućutan i da se nije ispričao u svoje ime i ime svoje vjere. Predsjednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin u razgovoru za izraelski radio ocijenio je kako je Papa u Yad Vashemu bio 'distanciran' prema patnjama židova u holokaustu i zamjerio mu to što se nije ispričao u ime svojeg naroda - Nijemaca, budući da je bio pripadnik Hitlerove mladeži i Hitlerove vojske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene