Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BILA TAJNICA ZAPOVJEDNIKA LOGORA

Štićenica doma za starije (95) optužena za nacističke zločine, a sudi joj - sud za maloljetnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devedesetpetogodišnjakinja koja je radila za zapovjednika nacističkog koncentracijskog logora, optužena je na sjeveru Njemačke za podržavanje i pomaganje u izvršenju masovnih ubojstava.

Žena, koju mediji navode kao Irmgard F i koja je štićenica doma za starije u Pinnebergu blizu Hamburga, tereti se za "više od 10.000 slučajeva".

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Irmgard Furchner UMIRALI U NAJGORIM MUKAMA Paklena tajnica osuđena za smrt više od 10.505 osoba: Pogledajte koliku je kaznu dobila

Bila je tajnica zapovjednika logora smrti Stutthofa u blizini današnjeg Gdanjska u tadašnjoj okupiranoj Poljskoj u kojemu je umrlo 65.000 zatvorenika za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše BBC.

U Stutthofu je za zapovjednika Paula Wernera Hoppea radila u razdoblju od 1943. do 1945.

Još uvijek nije poznato hoće li joj se na kraju i suditi.

Stutthof je uspostavljen 1939. u okupiranoj Poljskoj, a plinske komore počele su se koristiti u lipnju 1944. Sovjetski vojnici oslobodili su ga pred kraj rata u svibnju 1945.

U logoru je bilo oko 100.000 zatvorenika u užasnim uvjetima. Mnogi su umrli od bolesti i gladi, neki su ugušeni plinom, a drugima su ubrizgane smrtonosne injekcije.

Najveći dio bili su Židovi, a bilo je i Poljaka koji nisu bili Židovi i zarobljenih sovjetskih vojnika.

Sud za maloljetnike u Schleswig-Holsteinu sad treba odlučiti hoće li slučaj bivše tajnice ići na suđenje jer je današnja 95-godišnjakinja u vrijeme tih zločina bila mlađa od 21 godinu i vodila se kao maloljetnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene