Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa je upozorio "ako novac i profit po svaku cijenu postanu fetiši koje obožavamo, ako je pohlepa u temeljima našeg društvenog i gospodarskog sustava, naša društva idu prema propasti".


Papa Franjo je u razgovoru za francuski tjednik Paris Match pozvao na "odricanje od idolatrije novca" i izrazio nadu da će pariški summit o klimi u prosincu "pomoći u donošenju konkretnih i dugoročnih odluka za opće dobro".

Vezani članci Ilustracija Direktor iz noćne more! Isplatio si 400 tisuća eura s računa tvrtke, kupio stan, motocikl... Slika nije dostupna Papa se oglasio o incidentu na Trgu sv. Petra, kada je udario ženu: "Ispričavam se zbog lošeg primjera koji sam dao"

Sveti Otac je istaknuo da "kapitalizam i profit nisu sami po sebi loši ako se ne pretvore u idole. Nisu loši ako su samo oruđe".

No, upozorio je, "ako novac i profit po svaku cijenu postanu fetiši koje obožavamo, ako je pohlepa u temeljima našeg društvenog i gospodarskog sustava, naša društva idu prema propasti".

Papa zatražio oprost

Papa Franjo je istaknuo da se "čovječanstvo mora odreći idolatrije novca i u središte staviti čovjeka, njegovo dostojanstvo, opće dobro i budućnost naraštaja koji će živjeti na Zemlji poslije nas", rekao je, misleći pritom i na zaštitu planeta.

Osvrnuvši se na sadašnje sukobe u Siriji i u Iraku, pozvao je na "izgradnju modela gospodarskog razvoja u čijem će središtu biti čovjek, a ne novac".

U vezi s pariškim susretom na vrhu o klimi upozorio je da je "naša zajednička kuća onečišćena i ne prestaje propadati. Svi se moramo pokrenuti. Moramo zaštititi čovjeka od vlastita uništenja".

Papa je pozvao da se pronađu "novi oblici razvoja kako bi tolike žene, muškarci i djeca koji trpe glad, iskorištavanje, ratove i nezaposlenost mogli dostojno živjeti i napredovati". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju