Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav pred slomom

PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko je pitanje hoće li grčke banke u ponedjeljak raditi.

Europska središnja banka (ECB) poručila je u četvrtak na sastanku ministara financija eurozone kako nije sigurna da će se u ponedjeljak grčke banke moći otvoriti, s obzirom da Grci u strahu od bankrota države pojačano povlače novac iz banaka.

Grčka mora do 30. lipnja Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) isplatiti dospjeli kredit od 1,5 milijardi dolara, no grčka je blagajna prazna, zbog čega su zemlji nužne 7,2 milijarde eura daljnje međunarodne pomoći kako ne bi bankrotirala i izašla iz eurozone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A što sad? MMF priznao: Politika štednje u Grčkoj 'nije bila najbolja ideja' Slika nije dostupna 'Postigli smo cjeloviti dogovor' "Grčkoj otpisano čak pola duga, euro spašen!"

U strahu od takvog razvoja događaja iz grčkih je banaka samo od ponedjeljka do srijede povučeno oko 2 milijarde eura ili 1,5 posto od ukupno 133,6 milijardi eura koje građani i poslovni subjekti imaju na računima, doznaje Reuters iz tamošnjih bankarskih krugova.
Prije ovog tjedna, štediše su povlačile u prosjeku 200 do 300 milijuna eura dnevno.

Sastanak eurozone o Grčkoj završio se bez odluke

'Naredna dva tjedna su od ključnog značaja za zemlju i banke. Vlada mora da što je prije moguće doći do sporazum s kreditorima', izjavio je jedan neimenovani izvor iz grčke banke.

Na jučerašnjoj sjednici ministara financija eurozone, zatvorenoj za javnost, Reuters doznaje da je predstavnicima ECB-a postavljeno pitanje mogu li se grčke banke otvoriti u petak.

"U petak mogu. U ponedjeljak, nisam siguran", kazao je Benoit Coeure, član izvršnog odbora ECB-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene