Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Palestina: Abas raspustio Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je odlučio raspustiti vladu kojom dominira Hamas te proglasiti izvanredno stanje na palestinskim teritorijima.

Hamasovci koji su preuzeli kontrolu u pojasu Gaze upozorili su kako Abasova odluka za njih nema nikakvu konkretnu vrijednost, izvijestili su palestinski izvori.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Izraelska vojska Rat u Gazi Izrael ne posustaje: "Pozivamo dvije brigade za operativne aktivnosti"

>> Hamas kontrolira Pojas Gaze

"Ovakva odluka dokaz je da predsjedništvo i Fatah ne žele riješavati probleme. Ona nema nikakvu konkretnu vrijednost", rekao je za France presse glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri, nakon što je Hamas u četvrtak navečer stavio pod kontrolu i posljednje sigurnosno uporište u pojasu Gaze što su ih držale snage Fataha. 

"Pod našom je kontrolom Saria, najveće sigurnosno uporište u pojasu Gaze te još neka važna sigurnosna uporišta", rekao je glasnogovornik brigada Ezedine el-Qassama, vojnog ogranka Hamasa.

Spomenute Abasove mjere provedene su na poziv Izvršnog odbora PLO-a nakon silovitih sukoba u pojasu Gaze za koje se odgovornima smatraju Hamasovci, prenio je dpa. 

Abasov glasnogovornik Abdel Rakhim rekao je kako je odluku o raspuštanju vlade predsjednik donio u Ramallahu te da
sada namjerava uspostaviti prinudnu upravu. 

Odbor je pozvao Abasa da povuče Fatah iz vlade nacionalnog jedinstva formirane prije samo tri mjeseca, čiji je cilj bio okončati bratoubilački sukob, izvijestio je France presse.

Rakhim je potvrdio da je Abas proglasio izvanredno stanje u pojasu Gaze te da je premijera Ismaila Haniyu iz Hamasa razriješio dosadašnje dužnosti.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak je u telefonskom razgovoru palestinskom predsjedniku Abasu poručila kako Sjedinjene Države podupiru njega i sve umjerene Palestince koji su se obvezali na postizanje mira s Izraelom putem pregovora, kazao je za Reuters glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. 

Dodao je kako će američka administracija razmotriti mogućnost slanja međunarodnih mirovnih snaga u Gazu uz pomoć UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona, no smatra da će biti vrlo teško pronaći učinkovite trupe za takav zadatak. Rice je s Abasom razgovarala nakon što su Sjedinjene 

Države pokazale zabrinutost zbog Hamasova preuzimanja pojasa Gaze. 

Naime, pobjeda Hamasa u frakcijskim sukobima u Gazi predstavljala bi ozbiljan udarac američkim mirovnim pokušajima, utemeljenim na pretpostavci da je Abas u stanju obuzdati militante te da bi ih Izraelci mogli prihvatiti kao partnere.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene