Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskoro u optjecaj kreću nove novčanice eura. Bit će to druga serija novčanica, kojima su Europljani počeli trgovati 1. siječnja 2002. godine. Prva se obnavlja novčanica od pet eura.


Europa napokon stiže na euro. Europa je, naime, fenička princeza čiji će lik krasiti novu seriju europske valute. Bit će prikazana kao vodeni žig i hologram i samo je jedno od niza novih sigurnosnih obilježja. 'Pet eura bit će prva novčanica druge serije europskog novca, takozvana serija Europa. Postupno ćemo mijenjati novčanice iz stare serije, uvedene 1. siječnja 2002. godine', kazao je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Vezani članci Zdravko Marić, euro Prošli i zadnji test: Hrvatska bi već u srpnju mogla dobiti zeleno svjetlo za uvođenje eura? Slika nije dostupna KRAJ 'BIN LADENA' Odluka je donesena - ukida se novčanica od 500 eura

Novih pet eura predstavljeno je u arheološkom muzeju u Frankfurtu pred 200-tinjak uzvanika. U optjecaj kreće u svibnju. Novčanice ostalih apoena mijenjat će se postupno, u sljedećih nekoliko godina. 'S 15 milijardi i 700 milijuna novčanica u optjecaju, euro je postao uspješna priča. No, mi ne spavamo na lovorikama. Europska središnja banka novčanice nastavlja razvijati i poboljšavati kako bi one bile umjetnička djela u pogledu sigurnosti i tehnologije', kazao je Draghi.

>> Berlusconi: Italija će možda morati napustiti euro

S vremenom će stare novčanice biti povučene iz optjecaja te će prestati vrijediti. No, građani nemaju rok do kojega ih moraju zamijeniti. Stare novčanice neće izgubiti svoju vrijednost, te će se moći zamijeniti u središnjim bankama zemalja eurozone. Glavni razlog za uvođenje novih novčanica je bolja zaštita od kopiranja. Prema nekim procjenama, trenutačno je u Europi u optjecaju čak šest i pol milijuna lažnih eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook