Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bila bi prisiljena

Berlusconi: Italija će možda morati napustiti euro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je kako bi Italija bila prisiljena napustiti euro zonu ukoliko Europska središnja banka ne dobije više ovlasti i osigura snižavanje troškova zaduživanja.

Berlusconi, koji je ovoga mjeseca objavio da će ponovo voditi svoju stranku Narod slobode (PDL) na nacionalnim izborima koji se očekuju u veljači, je rekao u razgovoru na državnoj televiziji RAI da ECB treba postati zajmodavac u krajnjo nuždi za euro zonu.

'Ako Njemačka ne prihvati da ECB mora biti stvarna središnja banka, ako se ne smanje kamate, bit ćemo prisiljeni napustiti euro i vratiti se vlastitoj valuti kako bismo bili konkurentni', rekao je Berlusconi, kako prenose talijanske novinske agencije ANSA i AGI.

>> 'Dragi Silvio, Liga te ne može podržati...'

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje riječi barem djelomice kasnije ispravljao.

Berlusconi se već nalazi u žestokoj kampanji s nizom televizijskih intervjua u nastojanju da zatvori široki jaz u odnosu na Demokratsku stranku lijevoga centra koja u istraživanjima javnoga mišljenja postiže preko 30 posto popularnosti, nekih 14 posto više od PDL.

Berlusconi je bio prisiljen dati ostavku na mjesto premijera u studenome prošle godine kada su prinosi na talijanske državne obveznice skočili na vrhuncu dužničke krize euro zone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 1 ima leukemiju 86-godišnji Silvio Berlusconi izašao iz bolnice nakon šest tjedana Silvio Berlusconi - 1 u 87. godini Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene